Vasile Dumitriu

Vasile Dumitriu

Candidat CL Oradea

Curriculum Vitae

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

Eseu 2: Propuneri si solutii pentru Oradea.

Dragi orădeni,

Mă adresez vouă, celor pe umerii și buzunarele cărora se sprijină toată construcția grandioasă a orașului nostru.

Mă numesc Vasile-Mihai Dumitriu, sunt căsătorit, am 44 ani, tatăl unei fetițe minunate și antreprenor de mai bine de 15 ani. Anterior carierei de antreprenor, în perioada 1996-2004 am activat doar în sectorul privat.

Nu am muncit nici o zi la stat!

Provin din economia reală, unde dacă nu te adaptezi, dispari.

Consider că activitatea mea din sectorul privat mă recomandă pentru restructurarea administrației locale și așezarea ei pe principii sănătoase. S-a construit mult, uneori frumos, în Oradea. Toate s-au făcut pe banii noștri, cu inspirația mai mare sau mai mică a autorităților locale. Suntem campioni la atragerea de fonduri europene și asta e bine, trebuie să continuăm în direcția asta.

Unele proiecte sunt reușite de necontestat, altele: găuri negre pentru buget.

În mandatul următor va fi greu. Pe lângă criza mondială și cea națională, care ne bat la ușă, Oradea va fi surprinsă și cu o vistierie secătuită, completată de lipsa de finanțare la dobânzi rezonabile.

Va trebui să tăiem în carne vie: să renegociem contracte păguboase, să stopăm risipirea banului.

Vin din societatea civilă formată după OUG13/2017.

Nu am mai fost implicat politic până în 2018, când m-am alăturat USR.

Dacă vă doriți oameni noi în politică, urmăriți-mi programul și pagina de facebook și votați-mă!

Vreau să văd orădeni zâmbind, vreau să redăm Oradea orădenilor!

Vasile Dumitriu

 

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

În ultimii 11 ani, de cand domnul primar Bolojan a preluat mandatul de primar, s-au întâmplat multe lucruri frumoase în orașul nostru. 

Din păcate în ultimul timp se trece prea ușor peste voința cetățenilor, consultarea publică a ajuns să fie vorbă în vânt, iar de transparentizare totală nu mai poate să fie vorba.

USR Oradea trebuie să reîntoarcă puterea în mâna cetățeanului. Suntem obligați să provocăm un progres, un #NextLevel în administrația locală prin: 

– îmbunătățirea guvernării locale: transparentizare totală și consultare publică,

– să aducem un plus prin expertiză, prin specialiștii pe care îi vom propune,

– echilibrarea guvernării totalitare,

– împrospătarea guvernării locale perimate, propunând oameni noi în politică.

Pentru că da, chiar și cei considerați a fi cei mai buni performeri din administrația românească, au slăbiciunile și neajunsurile lor:

Se cheltuiesc și se împrumută sute de milioane pe proiecte care nu au niciun suport popular, ba mai mult se batjocorește natura, se demolează viețile a sute de orădeni, se „decorează” parcuri cu biserici nedorite de comunități.

S-a intrat ireversibil cu buldozerul în viețile oamenilor. Oameni simpli care mai ieri votau cu tot sufletul și adulau administrația din Oradea sunt puși la colț de o guvernare locală oarbă, suferindă, parcă la apogeu.

Taxele și impozitele se măresc an de an, suntem cel mai taxat oraș din România și pe locul doi la orașul cu cea mai mare datorie publică locală: 2.500 lei pe cap de locuitor. Asta în timp orașe cu cetățeni mult mai prosperi, precum Cluj sau Timișoara au o datorie de 1.050, respectiv 1.100 lei/capita. 

În mandatul următor va fi greu. Pe lângă criza mondială și cea națională, care ne bat la ușă, Oradea va fi surprinsă și cu o vistierie secătuită, completată de lipsa de finanțare la dobânzi rezonabile.

Va trebui să tăiem în carne vie: să renegociem contracte păguboase, să stopăm risipirea banului.

Orașul Oradea este cel mai frumos oraș din țară, aici m-am nascut și trăiesc cu câteva întreruperi, când am fost plecat din țară ca migrant economic în Suedia sau Portugalia. 

Multiculturalismul, arhitectura orașului, oamenii, sunt exact pe gustul meu. Este orașul de care nu o să mă satur niciodată.

A venit vremea să dau și eu înapoi din multul pe care l-am primit, să răsplătesc eforturile și sacrificiile înaintașilor și pentru că sunt un luptător, m-am implicat civic și politic fără nicio rezervă.

Oradea zilei de mâine eu o văd în felul următor:

Orașul care respectă voința fiecărui cetățean, comunitate etnică, cartier, în parte. 

Orașul care dă o posibilitate și celor care nu o au: oameni cu dizabilități, copii defavorizați etc.

Orașul care nu mai înghite lacom victime colaterale ale visurilor ilustrului conducător, făuritor al Epocii de Aur sau, mă rog, al Epocii de Beton.

Orașul care își respectă promisiunile față de toți cetățenii săi.

Orașul care oferă un minim de confort tuturor cetățenilor săi. Asfalt, canalizare și apă pentru toți locuitorii. Pentru că toți sunt plătitori de taxe și impozite în Oradea.

Orașul în care nu ești năpădit de țânțari, de ambrozie și de mirosuri pestilențiale.

Orașul în care toate contractele Primăriei sunt arhivate ordonat și transparent, la vedere, a doua zi de la semnarea lor.

Orașul în care cetățenii sunt cei pentru și în jurul cărora se construiesc proiectele. Consultarea periodică a lor trebuie să fie o practică obligatorie.

Orașul cu un aeroport internațional care să concureze cu succes celelalte aeroporturi din zonă.

Orașul în care cetațenii și antreprenorii nu sunt văzuți doar ca niste veritabile vaci de muls, ci niste parteneri în slujba și interesul cărora acționează administrația locală.

Orașul în care nu doar o mână de firme de casă ale Primăriei prosperă, ci sunt angrenați în realizarea proiectelor cât mai mulți antreprenori.

Este orașul spitalelor unde nu se mai ia șpagă, nu se moare cu zile sau se cere pacienților să vină cu medicamente de acasă.

Este orașul școlilor cu o infrastructură demnă de standardele comunității în care trăim, demnă de secolul XXI, unde ne putem trimite copiii în siguranță fără să ni se mai ceară să plătim „fondul clasei”.

Este orașul pistelor pentru bicicliști neîntrerupte, care străbat orașul în lung și în lat.

Este orașul parcurilor neciuntite de proiecte megalomane, nu al betoanelor.

Este orașul în care începem să dezvoltă o Universitate prestigioasă, recunoscută și respectată.

Este orașul în care turiștii vin nu doar pentru a vizita arhitectura minunată, ci și la evenimente culturale sau sportive.

Este orașul în care copiii și tinerii noștri sunt încurajați să facă sport, mai degrabă decât să stea pe telefon, pentru a ne putea bucura de ei puternici și sănatoși.

Este orașul care colectează, depozitează și reciclează selectiv toate deșeurile.

Este orașul care dezvoltă o Zonă Metropolitană puternică bazată pe o strategie bine gândită, cu proiecte bine definite, nu doar în direcția Sânmartin.

Este orașul în care, după ce ai terminat școla, să îți dorești să rămâi.

Este orasul tău și al meu în egală măsură.

Este orașul în care îmi doresc să îmi pun toată experiența, munca, priceperea și buna-credință pentru a te servi să pe tine.

Este orașul pe care vreau să-l salvez, pentru că este orașul nostru!

În Oradea noastră, vreau să văd orădeni zâmbind. Vreau să redăm Oradea orădenilor!

 

Eseu 2: Propuneri si solutii pentru Oradea.

Proiectele mele

Dacă voi ajunge în Consiliul Local voi încerca, alături de colegii mei din USR, să provocăm un progres, un #NextLevel în administrația locală.

Așa cum se numește programul meu de guvernare, Șase Vine USR, este compus din 6 puncte.

Voi sprijini și alte proiecte a căror demers este corect și legitim, în interesul cetățenilor.

Nu voi sprijini proiecte împotriva proprietății private, împotriva voinței comunităților, a naturii sau a animalelor, ba mai mult voi milita cu fermitate împotriva realizării acestora.

Voi încerca să conving colegii mei din Consiliu de necesitatea votării următoarelor Hotărâri de Consiliu Local (HCL) pentru îmbunătățirea guvernării locale și a vieții cetățenilor:

1. Transparentizare totală

Toate contractele încheiate de Consiliul Local să fie la vedere, publicate ordonat, a doua zi de la întocmirea lor, iar anexele ulterioare contractelor în fișierele corespunzătoare ale acestora.

2. Consultare publică

Sunt foarte multe proiecte cu foarte mulți bani publici, unde autoritățile au omis să întrebe oamenii. 

Voi propune ca pentru proiectele anvergură și pentru cele de cartier, specifice fiecarei comunități, să se ceară părerea cetățenilor.

3. Minimul confort de utilități

Se știe că o treime din drumurile orășenești sunt neasfaltate, că încă o mulțime de locuințe nu au apă sau canalizare.

Ori Primăria Oradea percepe taxe și impozite și de la acești cetățeni care nu au un minim de confort.

Voi propune ca începând cu 2022, acele gospodării care nu beneficiază de acest minim de utilități: apă potabilă, canalizare și drum asfaltat – să fie scutiți de la plata taxelor pentru imobile 

până la rezolvarea situației. 

Astfel se va încuraja acest proces de modernizare pentru toate cartierele și zonele de periferie aparținătoare localității Oradea.

4. Proiect de colectare selectivă a deșeurilor cu transformarea acestora în materii prime și producerea de energie prin incinerare (circuit complet)

Acest proiect vizează colectarea compartimentată a deșeurilor în 8, după model suedez: resturi de mâncare, combustibil, ziare, sticlă albă, sticlă colorată, hârtie, metal, plastic.

Transportatea lor cu mașini speciale compartimentate la stația de transformare a acestora în materii prime și energie.

Proiectul pilot se va realiza cu fonduri europene, fiind primul din România de acest gen.

5. Școala pentru toți în siguranță

Vizează modernizarea școlilor din Oradea prin corecta finanțare a acestora, având la bază criterii de siguranță, igienă, confort. 

Trebuie să ajungem la momentul în care minimul de siguranță, igienă și confort să fie atins de toate instituțiile de învățământ atestate, fără a se solicita bani părinților pentru realizarea acestora.

Fără fondul clasei sau fondul școlii. Această practică primitivă trebuie să înceteze.

6. Aer curat

Voi propune un proiect de marire treptată a spațiilor verzi, a parcurilor și a numărului de copaci, în așa fel încât în cel mult 10 ani să ne situăm în media europeană.

În ultimii ani am pierdut o bună parte dintre arborii seculari din diferite motive. Este timpul să punem un preț mai mare pe natură și pe sănătatea noastră și a copiilor noștri.

Toate aceste lucruri le putem realiza doar împreună, doar dând USR Oradea o șansă la alegerile locale.

Dacă doriți să sprijiniți programul meu de guvernare locală o puteți face votându-mă aici:

https://bihor.usr.ro/member/vasile-dumitriu/

Sau puteți să mă contactați pe pagina mea de facebook unde puteți să-mi trimiteți sugestii, idei, propuneri: 

https://www.facebook.com/VasileDumitriuOradea/

Vreau să văd orădeni zâmbind, vreau să redăm Oradea orădenilor!

 

Candidati USR

Ciprian Frunza

Ciprian Frunza

Senat
Mihai George Florea

Mihai George Florea

Senat
Catalin Florin Sime

Catalin Florin Sime

Camera Deputatilor
Adela Lile

Adela Lile

Camera Deputatilor