Traian Cosor

Traian Cosor

Candidat CJ Bihor

Curriculum Vitae

Eseu 1: Cum vad eu Bihorul?

Eseu 2: Propuneri si solutii pentru Bihor.

Ma numesc Cosor Traian-Florin m-am nascut in Oradea acum 59 de ani. Sunt bihorean 100%, casatorit, am o fata de 27 de ani. De profesie sunt inginer chimist, absolvent al Institutului  Institutului Politehnic „Traian Vuia „din Timisoara in 1985. Sunt angajat la S.C. TGIE SRL Oradea din 2005 in functia de Sef Birou Marketing Cercetare-Dezvoltare si apoi in cadrul  departamentului MCSA. Tot timpul am fost angajat in mediul privat.

Sunt membru USR din 2017, am infiintat filiala USR Santandrei unde sunt Vicepresedinte de la infiintare pana in prezent. Am fost membru in Biroul Judetean Bihor al USR pana in anul acesta. Am participat la toate actiunile, activitatile si campanille din cadrul USR BIhor.

Doresc  sa ajut cu expertiza mea la cresterea nivelului de trai in judetul Bihor, la dezvoltarea judetului prin implementarea in practica a proiectelor si programelor propuse de USR, dezvoltarea unor parcuri industriale viabile in judet, curse internationale de avion pentru Aeroportul International Oradea, scoli moderne  cu apa potabila si toalete in tot judetul, cresterea niveluilui de trai in toate localitatile judetului,asfaltarea drumurilor judetene, finalizarea autostrazii A3, dublarea si electrificarea caii ferate Cluj-Napoca Oradea, modernizarea sistemului medical, implementarea colectarii selective a deseurilor si gestionarea corecta a gropilor de gunoi.

Va stau la dispozitie cu orice probleme privind activitatea mea pe e-mail traian.cosor1960@gmail.com sau pe Facebook.

 

Eseu 1: Cum vad eu Bihorul?

De ce am decis sa candidez pentru lista de consilieri judeteni USR pentru Consiliul Judetean Bihor?

Pentru ca vad judetul Bihor cu un potential crescut de dezvoltare, care necesita o directionare pe mai multe domenii de interes. Incepand de la: parcuri industriale viabile, dezvoltarea unor curse internationale pentru Aeroportul International Oradea, asfaltarea drumurilor judetene, modernizarea scolilor judetului si dotarea cu toalete si apa curenta,  reducerea diferentei in ceea ce priveste nivelul de trai intre Oradea si celelalte UAT-uri ( ex.: gaze naturale, apa potabila, canalizare, transport public de calitate), dezvoltarea turismului,  colectarea selectiva a deseurilor si gestionarea corecta a gropilor de gunoi, finalizarea autostrazii A3 pe sectorul judetului Bihor, electrificarea  si dublarea liniei ferate Cluj-Napoca Oradea, etc. 

In sustinerea celor enumerate as dori sa prezint doua proiecte pe care imi doresc sa le realizez impreuna cu colegii din USR Bihor in cadrul viitorului Consiliului Judetean Bihor.

 1. Dezvoltarea brandului  “BIHOR”

Proiectul este un punct de plecare pentru dezvoltarea judetului, cu incercarea de a imbunatati nivelul de trai al tuturor locuitorilor de pe intreg teritoriul judetului. Sursa de finantare pentru acest proiect se poate realiza in proportie foarte mare din fonduri europene nerambursabile. In linii mari proiectul urmareste sa aseze sub acelasi brand “Bihor” toate atractiile turistice din judet in scopul prezentarii acestora ca un tot unitar.

Directiile de actiune presupun in primul rand valorificarea superioara a punctelor de atractie existente la nivelul Bihorului (Oradea, Aquapark, Bisericile de Lemn, Stana de Vale, Padis, Pesterile, Lacurile, Cascadele, etc) printr-un program de atragere a turisitor mult mai agresiv: internet, reclama TV, tour-operatori romani si straini, agentii turistice, inspectorate scolare, etc.

In al doilea rand, avem nevoie de realizarea de noi puncte de interes – in orice zona a Bihorului sunt locuri cu o anumita incarcatura istorica sau poate numai frumoase si interesante care, insa, nu pot fi exploatate la adevarata valoare datorita unor lipsuri (un drum de acces practicabil, o toaleta, o alimentare cu energie electrica sau cu apa, o amenajare minima pentru securitatea vizitatorilor, etc.).

Toate aceste locuri ar trebui identificate si apoi realizata o investitie minima si ulterior introduse in circuitul turistic. (ex.: turul cazematelor din Linia Fortificata Carol II; turul castelelor si conacelor din judet care sunt in numar de 21, drept exemplu fiind Castelul Wertheimstein; amenajarea de trasee turistice in zona lacului Vida; turul pesterilor semnificative din judet).

Un astfel de proiect presupune pe de o parte dezvoltarea infrastructurii de transport (aeroport, trenuri, autobuze, drumuri si sosele) dar si cresterea numarului spatiilor de cazare si a locatiilor de alimentatie publica.

 1. Consilierul tau, USR!

Proiectul vine ca o continuare a campaniei de dezbateri si propuneri initiata de USR prin realizarea unor legaturi permanante intre problemele si asteptarile cetatenilor si reprezentantii USR prin implementarea a doua nivele de reprezentare a USR in teritoriu:

 • Primul nivel, cel mai aproape de oameni, va fi cel al membrilor obisnuiti USR. Astfel,

pentru fiecare zona din judet (strada de oras, parte dintr-un sat) se va aloca un membru USR, care va vizita, va discuta cu oamenii si va semnala problemele catre urmatorul nivel de reprezentare. Este nevoie de o minima instruitre pentru persoanele implicate, astfel incat reperezentantul USR sa fie perceput ca un apropiat.

 • al doilea nivel de reprezentare va fi constituit de catre membrii USR alesi in cadrul

Administratiei Publice Centrale si Locale. Atat membrii alesi in Parlament cat si cei alesi in Consiliul Judetean sau Consiliile Locale vor avea repartizat un areal in care se vor deplasa pentru intalniri cu cetatenii. Intalnirile vor fi mediate si programate de catre primul nivel de reprezentare si vor avea atat caracter periodic (de ex.: intalnire semestriala cu oamenii dintr-un sat) cat si caracter exceptional (atunci cand o situatie neprevazuta o cere).

Este obligatoriu ca pentru orice problema semnalata, sa existe un feedback care sa ajunga inapoi la cetateanul care a ridicat problema. Numai asa vom castiga increderea oamenilor, prin modul in care le suntem aproape si prin felul in care ii ajutam in a avea o viata mai buna.

Consider ca prin acest proiect, vom obtine o apropiere mult mai mare de cetateni, mai ales fata de cei din zona rurala, loc unde mediile de comunicare USR (facebook, internet) nu ajung. In plus, daca comunicarea interna va functiona cum trebuie, vom fi mult mai bine informati si vom putea reactiona la adevaratele probleme ale romanilor.

Politic, o astfel de actiune are un efect extraordinar pe termen mediu si avand in vedere cele trei batalii electorale din urmatoarele 20 de luni mi-ar placea sa implementam proiectul “Consilierul tau, USR!” cat mai curand.

In concluzie Bihorul de maine are nevoie de aceste doua proiecte!

Eseu 2: Propuneri si solutii pentru Bihor

Propuneri si solutii pentru judetul Bihor

Avand oportunitatea oferita de USR Bihor de a ma ocupa in mod direct de Campania electorala pentru alegerile prezidentiale in judetul Bihor, timp de patru saptamani m-am deplasat zi de zi cu “Barna mobilul” in compania colegilor de partid in UAT-urile representative din judet. Cu aceasta ocazie am observat ca sunt multe de facut in judetul nostru. 

In primul rand exista o diferenta foarte mare de dezvoltare intre orasele judetului (Oradea, Beius, Stei, Alesd, Salonta, Marghita) si celelalte UAT-uri care sunt intr-o stare de subdezvoltare, fara locuri de munca, fara dotari necesare unui nivel de trai corespunzator (gaz, apa potabila, canalizare). De asemenea se simte nevoia de a imbunati transportul public la nivelul judetului astfel incat acesta sa fie unul civilizat si de calitate.

Singurul lucru pozitiv care se vede in judet este asfaltarea drumurilor judetene de catre consiliul judetean dar mai sunt unele amplasamente la care se lucreaza sau urmeaza sa fie asfaltate.

Candidand pentru lista de consilieri judeteni ai USR Bihor, si cu ajutorul observatiilor mai sus aratate propun urmatoarele proiecte:

 1. Dezvoltarea brandului  “BIHOR” 
 • Directiile de actiune presupun in primul rand valorificarea superioara a punctelor de atractie existente la nivelul Bihorului (Oradea, Aquapark, Bisericile de Lemn, Stana de Vale, Padis, Pesterile, Lacurile, Cascadele, etc) printr-un program de atragere a turisitor mult mai agresiv: internet, reclama TV, tour-operatori romani si straini, agentii turistice, inspectorate scolare, etc.
 • In al doilea rand, avem nevoie de realizarea de noi puncte de interes – in orice zona a Bihorului sunt locuri cu o anumita incarcatura istorica sau poate numai frumoase si interesante care, insa, nu pot fi exploatate la adevarata valoare datorita unor lipsuri (un drum de acces practicabil, o toaleta, o alimentare cu energie electrica sau cu apa, o amenajare minima pentru securitatea vizitatorilor, etc.).
 • Toate aceste locuri ar trebui identificate si apoi realizata o investitie minima si ulterior introduse in circuitul turistic. (ex.: turul cazematelor din Linia Fortificata Carol II; turul castelelor si conacelor din judet care sunt in numar de 21, drept exemplu fiind Castelul Wertheimstein; amenajarea de trasee turistice in zona lacului Vida; turul pesterilor semnificative din judet).

Un astfel de proiect presupune pe de o parte dezvoltarea infrastructurii de transport (aeroport, trenuri, autobuze, drumuri si sosele) dar si cresterea numarului spatiilor de cazare si a locatiilor de alimentatie publica.

 1. Introducerea incalzirii pe gaze naturale.
 • Este necesara racordarea la reteaua de gaze naturale a oraselor Alesd si Stei, unde incalzirea se face pe lemne si in fata fiecarui bloc sunt stive de lemne care creeaza un discomfort pentru cetateni. Mentionez ca magistralele de gaze naturale la aceste orase se situeaza chiar in vecinatatea lor si ar fi usor sa se faca racordarea prin intermediul unor firme de specialitate si astfel sa se ajunga la cresterea nivelului de trai.
 • Se poate face un studiu care sa arate ce UAT-uri au conditii ca sa se racordeze cat mai repede si usor la reteaua nationala de gaze naturale.
 1. Starea drumurilor din Bihor
 • Inceperea si finalizarea cat mai urgenta a centurilor de ocolire a oraselor Alesd, Beius, Stei si Sacuieni.
 • Finalizarea lucrarilor aferente drumului national 76 (Oradea – Deva) astfel incat sa se poata circula in conditii optime pe acest tronson si Oradea sa aiba o legatura directa cu autostrada Arad – Deva – Sibiu.
 • Finalizarea portiunilor de drumuri judetene prin asfaltarea celor care sunt in lucru sau urmeaza a se bugeta.
 • Luarea de masuri astfel incat sa se finalizeze cele 2 tronsoane ale autostrazii A3 din judetul Bihor (Biharia – Chiribis si Chiribis – Suplacu de Barcau).
 1. Asigurarea de fonduri europene pentru starpirea pe cale chimica ori mecanica a ambroziei pe teritoriul judetului Bihor.
 2. Introducerea unui transport public (nu comercial) de calitate la nivelul judetului Bihor.
 3. Asigurarea unui sistem integrat de colectare a deseurilor pe intreg teritoriul judetului Bihor.
 4. Consilierul tau, USR!

Proiectul vine ca o continuare a campaniei de dezbateri si propuneri initiata de USR prin realizarea unor legaturi permanante intre problemele si asteptarile cetatenilor si reprezentantii USR prin implementarea a doua nivele de reprezentare a USR in teritoriu:

 • Primul nivel, cel mai aproape de oameni, va fi cel al membrilor obisnuiti USR. Astfel,

pentru fiecare zona din judet (strada de oras, parte dintr-un sat) se va aloca un membru USR, care va vizita, va discuta cu oamenii si va semnala problemele catre urmatorul nivel de reprezentare. Este nevoie de o minima instruitre pentru persoanele implicate, astfel incat reperezentantul USR sa fie perceput ca un apropiat.

 • Al doilea nivel de reprezentare va fi constituit de catre membrii USR alesi in cadrul

Administratiei Publice Centrale si Locale. Atat membrii alesi in Parlament cat si cei alesi in Consiliul Judetean sau Consiliile Locale vor avea repartizat un areal in care se vor deplasa pentru intalniri cu cetatenii. Intalnirile vor fi mediate si programate de catre primul nivel de reprezentare si vor avea atat caracter periodic (de ex.: intalnire semestriala cu oamenii dintr-un sat) cat si caracter exceptional (atunci cand o situatie neprevazuta o cere).

Este obligatoriu ca pentru orice problema semnalata, sa existe un feedback care sa ajunga inapoi la cetateanul care a ridicat problema. Numai asa vom castiga increderea oamenilor, prin modul in care le suntem aproape si prin felul in care ii ajutam in a avea o viata mai buna.

Consider ca prin acest proiect, vom obtine o apropiere mult mai mare de cetateni, mai ales fata de cei din zona rurala, loc unde mediile de comunicare USR (facebook, internet) nu ajung. In plus, daca comunicarea interna va functiona cum trebuie, vom fi mult mai bine informati si vom putea reactiona la adevaratele probleme ale romanilor.

Politic, o astfel de actiune are un efect extraordinar pe termen mediu si avand in vedere cele trei batalii electorale din urmatoarele 20 de luni mi-ar placea sa implementam proiectul “Consilierul tau, USR!” cat mai curand.

In concluzie Bihorul de maine are nevoie de aceste doua proiecte!

 

Candidati USR

Adela Lile

Adela Lile

Camera Deputatilor
Răzvan-Luigi Munteanu

Răzvan-Luigi Munteanu

Camera Deputatilor
Mihai Svab

Mihai Svab

Candidat CJ Bihor
Silviu Dehelean

Silviu Dehelean

Camera Deputatilor