Simona Bisboaca

Simona Bisboaca

Simona Bisboaca - Candidat CJ

Curriculum Vitae

Eseu 1: Cum vad eu Bihorul?

Mă numesc Simona Bișboacă, sunt mama a doi băieți, soție, de profesie inginer tehnolog în industria alimentară, cercetător, inventator și antreprenor. Combin toate aceste competențe într-un scop comun și anume, acela de a oferi bucurie tuturor.

Intru în această competiție cu intenția de a reprezenta interesul cetățenilor și al comunităților din județul Bihor în cadrul Consiliul Județean.

Prin activitatea mea de cercetare, inovare și antreprenoriat am reusit să aduc încântare în sufletul multor oameni și doresc ca, prin experiența acumulată de-a lungul anilor în mediul privat, să contribui la bunăstarea comunității. Prin natura activităților profesionale, am dobândit determinarea de a identifica probleme, de a găsi soluțiile potrivite, de a le implementa și finaliza, creând un proces complet.

În 30 de ani am avut doar promisiuni în campanii, cu prea puține realizări la sfârșitul mandatelor. De cele mai multe ori incompetența, frica și eșecul au rămas mascate în spatele instituțiilor, “scuza” fiind “nu s-a putut”. Așa e felul meu de a fi, să văd partea bună a lucrurilor, să fiu optimistă, să caut soluții la probleme, nu doar să văd problemele. Noi oamenii (nu instituțiile statului) avem abilitatea de crea idei și de a le transforma în proiecte realizabile în folosul nostru, al comunității, asumându-ne responsabilitatea până la capăt.

Eu am curaj să părăsesc zona de confort, să gândesc în afara tiparelor, să-mi asum riscuri și responsabilitatea.

Acta non verba.

 

Eseu 1: Cum vad eu Bihorul?

Ca viitor consilier in Consiliul Judetean Bihor propun un program de lucru, de idei si inovatie. Prezint cetatenilor obiectivul cel mai important: de a începe activitatea de schimbare în viata judetului. Procesul de schimbare pus în aplicare trebuie sa favorizeze pe deplin cultura actiunii administrative în conformitate cu normele, transparenta si legalitatea. Fara a ascunde greselile si problemele nerezolvate, vom putea face fata situatiilor cu o constientizare mai mare a potentialului de rezolvare dar si cu seninatatea celor care sunt convinsi ca politica este un serviciu si ca acest serviciu trebuie sa vizeze protejarea intereselor colective ale comunitatii administrate.

Programul propriu provine din analizele, reflectiile si propunerile unor cetateni  ai judetului care se inspira din valorile libertatii, democratiei, justitiei  si a bunului simt. 

Relatia dintre administratie si cetateni trebuie bazata pe transparenta totala prin obligatia de a publica toate datele produse de administratia publica si accesibilitatea acestora de catre oricine. Informatiile publicate intr-un mod accesibil reprezinta cu siguranta un prim pas catre realizarea scopului constientizarii cetatenilor cu privire la procesele care guverneaza gestionarea afacerilor publice . 

Crearea unei platforme online de potentiali furnizori de servicii si produse pentru  Consiliul Judetean Bihor. Prin inscrierea pe aceasta platform, acestia vor fi in permanenta informati prin newsletter cu privire la viitoarele achizitii si licitatii ale CJ si ale institutiilor subordonate. 

Stimularea noilor oportunitati de dezvoltare economica pentru a face fata situatiilor de urgenta cum ar fi relocarea  in alte tari a unor companii care activeaza pe raza judetului Bihor. Deoarece in judetul Bihor sunt peste 17000 de microintreprideri trebuie sa ne orientam spre dezvltarea durabila a acestora prin crearea de mici parcuri industriale(cu loturi de teren pe masura nevoilor) in zonele urbane ale judetului. 

Crearea unui cadru profesional de informare si stimulare a micilor producatori din zonele rurale prin furnizarea de informatii simplificate in vederea autorizarilor si intrarii in legalitate a activitatilor pe care le desfasoara. Pentru stimularea dezvoltarii si valorificarii produselor acestor mici producatori  se vor organiza periodic targuri tematice  gratuite pe raza judetului.

Imbunatatirea si extinderea infrastructurii rutiere a judetului prin construirea si reabilitarea acestora cu adoptarea ideii de “drumuri prietenoase cu mediul”. Se vor prevedea perdele verzi de protectie a drumurilor cu rol multiplu: impotriva inzapezirii, impotriva supraincalzirii vara (astfel costurile de intretinere fiind mult reduse) si alegerea de plante melifere pentru dezvoltarea apiculturii in zonele rurale. 

Un judet conectat national si international este un judet cu potential de dezvoltare sustinuta atât a mediului economic, cultural, turistic, medical cât si universitar din judetul Bihor.  Profesionalizarea  conducerii si a personalului Aeroportului Oradea cat si investitiile în infrastructura aeroportuara sunt absolut necesare.

Imbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata din judet  prin extinderea si dezvoltarea  serviciului de alimentare cu apa potabila si asigurarea colectarii si epurarii apelor uzate prin asocierea UAT-urilor in vedera proiectari si  realizari retelelor de apa si canalizare in toate localitatile.

Un judet sigur si curat este, de asemenea, viu. Securitatea cetatenilor judetului are un impact direct asupra calitatii vietii acestora. In fata perceptiei insecuritatii din partea cetatenilor este necesar sa se pregateasca instrumente si masuri adecvate în scopuri preventive. 

Realizarea unei retele de supraveghere video in puncte strategice pe raza intregului judet, administrata atat de primariile locale cat si de CJ prin institutia subordonata Paza si Protectie Bihor, cu rolul de a supraveghea siguranta cetatenilor precum si monitorizarea potentialului trafic de lemn din taieri ilegale si depozitarea de deseuri in locuri nepermise. 

Dezvoltare prin educatie de calitate. Consolidarea, reabilitarea, modernizarea si extinderea unitatilor de învatamânt în vederea asigurarii conditiilor de siguranta, reabilitarea spatiilor de învatare pentru asigurarea conditiilor de functionare, revizuirea si crearea unui cadru propice unui spatiu de învatare. Consultanta si finantare in vederea obtinerii autorizari ISU, DSP in toate unitatile de invatamant. 

Implementarea unor proiecte in toate scolile din judet in vederea realizarii unor cursuri de informare a elevilor cu privire la siguranta si securitatea personala cat si notiuni de protectia mediului si importanta colectarii reciclabilelor. Acces mai usor la unit de invatamant prin asigurarea  transportului gratuit interjudetean  al elevilor si studentilor navetisti.

Crearea de inter-relatii între Cultura-Turism-Comert si Artizanat prin  identificarea elementelor de identitate etnica si traditionala in zonele de interes turistic din judet. Pentru sustinerea pastrarii mestesugitului si a traditiilor populare si gastronomice bihorene se vor organiza perioadic evenimente de promovarea acestora(cursuri si ateliere) la muzeu si cetate. 

Revizuirea planurilor urbanistice in zonele turistice prin introducerea elementelor de specificitate si identitate zonala in vederea crearii unui ansamblu unitar. Pentru o dezvoltare durabila a zonelor turistice se va avea in vedere pastrarea echilibrului vizual al constructiilor in peisajele naturale. 

Stimularea activitatii Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor si a Directiei de Evidenta a Persoanelor a Judetului Bihor in vederea identificarii tuturor minorilor cu probleme sociale si  persoanelor fara documente de identitate. Rezolvarea problemelor sociale de acest tip tine si de gradul de dezvoltare a judetului si de securitatea sociala si fizica oferita cetatenilor judetului.

 

Candidati USR

Mihai Svab

Mihai Svab

Candidat CJ Bihor
Marius Sovarschi

Marius Sovarschi

Candidat CL Oradea
Adrian Derban

Adrian Derban

Camera Deputatilor
Traian Cosor

Traian Cosor

Candidat CJ Bihor