Marius Sovarschi

Marius Sovarschi

Candidat CL Oradea

Curriculum Vitae

Dorința de a contribui la dezvoltarea oraşului, de a reprezenta onest şi cu profesionalism orădenii şi USR Oradea în Consiliul Local Oradea, m-a determinat să public prezenta scrisoare.  

Sunt născut şi crescut în Oradea, m-am născut acum 37 de ani la maternitatea de pe strada Clujului şi am crescut în cartierul Velenţa. Clasele primare şi gimnaziale le-am urmat la Şcoala Generală nr.2, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a fost următoarea destinaţie pentru anii adolescenţei, fiind prima promoţie a liceului transformat în colegiu. 

 În anul 2000, la vârsta de 18 ani, am promovat examenul de admitere la Academia de Poliţie „ A.I.Cuza” – Facultatea de Drept, arma Poliţia de Frontieră. Patru ani mai târziu

mi-am îndeplinit visul pe care îl aveam încă de când eram un puştan de 11 ani, am promovat examenul de licenţă cu nota zece devenind ofiţer de poliţie. A fost un an experimental, la cele două materii clasice, Drept Penal şi Drept Civil, adăugându-se Drept Procesual Penal şi Drept Procesual Civil. După ce s-au calculat mediile obţinute din examenul de licenţă, lucrarea de diplomă şi pe cei patru ani de studii, s-a tras linie şi m-am trezit că am a doua cea mai mare medie din promoţie!  Aveam 22 de ani şi eram cel mai tânăr absolvent din promoţie, am ales la repartiţie I.J.P.F. Bihor – Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere unde am desfăşurat activităţi specifice pe linia combaterii contrabandei, furtului de autoturisme dar şi a terorismului ca ofiţer de poliţie judiciară. A urmat o perioadă în care am activat în cadrul Biroului de Cercetare Penală unde am desfăşurat, sub supravegherea procurorilor de caz, activităţi specifice în cauzele penale repartizate. 

În luna mai 2009, în contextul crizei financiare, mi-a fost desfiinţată funcţia şi am fost nevoit să mă transfer la I.P.J. Bihor- Poliţia Municipiului Oradea – Biroul de Investigaţii Criminale unde până în luna martie 2010 am desfăşurat activităţi specifice în cauzele penale repartizate. Datorită abuzurilor constante îndreptate împotriva mea şi a colegilor, promovării în funcţii de conducere a oamenilor pe criterii de apartenenţă politică şi/sau legături personale cu cei din conducerile instituţiilor M.A.I., lipsei unei perspective de schimbare în viitorul apropiat am decis să-mi dau demisia din structurile M.A.I.   

Am insistat pe această perioadă a vieţii mele profesionale pentru că a fost cea care a avut cel mai mare impact în formarea mea, am fost pasionat de munca pe care am desfăşurat-o, am primit nenumărate distincţii şi recompense pentru activitatea depusă şi decizia de a pleca a fost cea mai grea decizie pe care am fost nevoit să o iau pe plan profesional. 

Consider activitatea pe care urmează să o desfășor în Cosiliul Local ca  fiind extrem de importantă, o văd ca pe o cauză iar motivele pentru care am luat decizia de a mă implica sunt similare cu cele care m-au determinat să urmez o carieră în cadrul MAI, dorinţa de a ajuta oamenii din jurul meu. De aceea vă asigur de faptul că înțeleg pe deplin răspunderea ce însoțește această funcţie. 

Pe parcursul întregii mele activităţi profesionale (conform CV anexat) am avut ocazia să îmi valorific cu succes calităţile de coordonare, decizie si acţiune. În mod particular, în ceea ce privește activitatea mea din cadrul USR, m-am implicat activ și cu normă întreagă în toate proiectele USR încă din vara anului 2016, atunci când am fost invitat să pun bazele USR Timiş ca membru fondator, suspendându-mi celelalte activități profesionale!  Aici enumăr campania pentru alegerile parlamentare din 2016, „USR e Vocea Ta”, „Fără penali în funcții publice”, „Oameni Noi”, asigurarea corectitudinii votului la referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie, campania pentru alegerile Europarlamentare din 2019 unde am fost coordonatorul judeţean şi reprezentantul Alianţei în Biroul Electoral Judeţean, campania „USR te întreabă, USR dezbate, USR îţi propune”, campania pentru alegerile prezidenţiale unde am coordonat alocarea şi activitatea delegaţilor dar și proiectele locale USR Bihor de Bugetare Participativă precum și diverse acțiuni de documentare a dispariției pădurilor din Parcul Național Apuseni sau campania împotriva reautorizării fermei Nutripork din Oradea unde am luat cuvântul şi am prezentat poziţia USR Bihor.

Începând cu luna februarie a anului 2017 am fost ales în funcţia de  vicepreşedinte USR Bihor, în toată perioada scursă am experimentat satisfacții deosebite, am întâmpinat nenumărate provocări pe care le-am depășit împreună cu minunata echipă din care fac parte, am învățat prin încercare și eroare. Cea mai importantă muncă desfăşurată a fost fără dubiu cea de extindere unde ne-am axat pe o creștere sănătoasă, concentrică, un plan pe care l-am agreat după multe încercări și experimentări. Am putut să împărtășesc cu echipa din care fac parte experiența mea de peste cinci ani în domeniul network-marketingului, a relaţionării şi a inteligenţei emoţionale. Explozia din ultimul an în ceea ce privește numărul de filiale și membri în USR Bihor nu este întâmplătoare și are la bază o fundație sănătoasă pe care construim.

Începând cu luna iulie 2019 am fost creditat cu încrederea colegilor pentru a conduce Filiala Oradea, o provocare extraordinară având în vedere complexitatea oraşului şi necesitatea unei extinderi rapide. Identificarea politicilor locale eficiente raportate la nevoile locuitorilor dar şi la direcţia de dezvoltare a oraşului în viziunea membrilor USR Oradea, trebuie să înceapă, în opinia mea, cu o decizie a  Biroului Local Oradea, decizie care trebuie fundamentată pe studii existente, consultarea specialiştilor cu expertiză relevantă, consultarea informală a membrilor USR Oradea precum şi centralizarea datelor provenite din campania „USR te întreabă, USR dezbate, USR îţi propune”, campanie care va continua şi în lunile următoare şi care ne va ajuta să ne facem o imagine a punctelor forte sau slabe ale oraşului nostru.

 Consider ca inainte de a vorbi despre proiecte concrete pe care ni le imaginam ca ar trebui implementate in Oradea, trebuie sa avem o imagine cat mai clara a mecanismelor si rotitelor care misca administratia actuala iar pentru asta trebuie sa admitem ca avem nevoie de timp, de audituri si angrenarea unor firme terţe de consultanţă. Există o serie de prioritati pe care trebuie sa le avem in vedere cum ar fi :

  • analiza creditelor contractate, scadenţă, dobânzi etc;
  • transparentizarea eficientă a cheltuirii banului public precum şi a contractelor trecute sau în derulare prin creerea unei interfeţe prietenoase cu utilizatorul;
  • limitarea traficului din centru orasului printr-un plan care sa includa parcari la periferie, piste de biciclisti la standarde europene, transport public mai curat şi eficient;
  • STOP sutelor de şantiere deschise simultan, şantiere care ne cresc costurile legate de exploatarea autoturismelor cu milioane de euro anual, şantiere care ne cresc timpul petrecut la volan dar mai ales şantiere care au efect nociv direct sau indirect asupra stării noastre de sănătate, niciun proiect de dezvoltare locală nu merită atunci când costurile se măsoară în timp sau sănătate furată;

Cu siguranţă vom afla ce îşi doresc şi orădenii prin campania mai sus amintită pentru că noi pe ei îi vom reprezenta, în general consider ca trebuie sa vorbim mai mult despre calitatea vieţii, merităm mult mai mult decât şosele, poduri sau pieţe amenajate. 

 Într-o notă personală, asumarea acestei candidaturi am făcut-o şi cu gândul la familia mea, soţia, fata cea mare de 10 ani, cea mică de 2 ani, părinţii, soţia, cumnatul, nepoţica mea, cu gândul la prietenii mei dar şi la toţi orădenii mei. Iubesc oraşul ăsta şi nu vreau să plec în veci!

Doresc să vă mulţumesc pentru timpul si interesul acordat candidaturii mele si aştept cu nerăbdare întâlnirile formale sau informale cu voi, dragi colegi, întâlniri unde sper să vă convingeţi, dacă deja nu aţi făcut-o, că pot duce vocea voastră şi a orădenilor în Consiliul Local Oradea, loc unde împreună vom avea un cuvânt greu de spus despre cum trebuie administrat un oraş european, adaptat cerinţelor unei societăţi aflată într-o profundă schimbare!     

Cu deosebita consideraţie,

Sovarschi Marius Dorin.

Candidati USR

Delia Ungur

Delia Ungur

Candidat CL Oradea
Vasile Negruț

Vasile Negruț

Camera Deputatilor
Andrei Acs

Andrei Acs

Senat
Adrian Derban

Adrian Derban

Camera Deputatilor