Diana Buhas

Diana Buhas

Candidat CL Oradea

Curriculum Vitae

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

Sunt Diana Buhaș, orădeancă, născută în 1973.  

În 1997 am absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca , specializarea contabilitate și informatică de gestiune. 

Sunt expert contabil, consultant fiscal și practician în insolvență, mă regăsiți pe tablourile a trei organizații profesionale naționale – CECCAR, CCF și UNPIR.

Am peste 15 ani de de experiență în contabilitate, fiscalitate și salarizare în mediul privat. În prezent , împreună cu încă 2 angajați, țin sau supraveghez contabilitatea și fiscalitatea a 15-20 de firme dintre care unele cu capital străin și tot felul de problematici fiscale decurgând de aici, firmele având împreună cam 100 de salariați și aproximativ 8,7 milioane de euro cifră de afaceri în 2018. Din 2013 fac expertize contabile și fiscale judiciare și extrajudiciare.

M-am alăturat și eu celor care au ales să nu mai stea deoparte, adică USR, și candidez la un loc în Consiliul Local Oradea pentru că pur și simplu vreau să mă implic direct în ceea ce se decide pentru cetățenii orașului, vreau să fiu una dintre vocile care cer ceea ce ei își doresc, cred că trăim vremuri în care chiar nu mai e suficient să votăm sau să privim jocul politic de pe margine, ci trebuie să-l dictăm prin implicarea noastră reală în propriile noastre vieți, la urma urmei.

 

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

 Iubesc Oradea și nu m-am gândit niciodată să mă stabilesc în altă parte. 

      Am iubit Oradea și când treceam în drum spre liceu pe lângă sinagoga de pe malul Crișului, pe atunci pe jumătate dărăpănată. Îmi amintesc și cealaltă sinagogă dărăpănată de pe strada Primăriei, în curtea căreia funcționa uneori o tarabă cu legume și fructe. Îmi amintesc câmpurile multă vreme pustii de pe șoseaua către granița cu Ungaria. Singurele semne de viață economică erau  în dreapta mirosul de sfeclă în descompunere de la fabrica de zahăr și niște construcții sinistre din metal ruginit semănând cu o corabie abandonată, iar în stânga alt miros pestilențial de la o fermă de pui.

      Nu am renunțat la Oradea nici când am văzut că anii trec și orașul se cufundă toropit în praful ruinelor, lâncezeală și inerție. Nu am renunțat, doar că am tot lăsat cu încredere pe oricine care s-a pretins știutor să încerce să învie orașul.

      Oradea a avut noroc până la urmă cu oameni care au început să zgâlțâie indolența până când lucrurile au ajuns așa cum le vedem azi, când sinagoga de pe malul Crișului și-a redobândit toată frumusețea și știm că are și nume – Sion, iar câmpurile de pe șoseaua către granița cu Ungaria sunt parcul industrial Oradea 1. Ne-am obișnuit cu grupuri de turiști admirând clădirile Secession scoase una câte una la iveală de sub schele, am auzit recent că nu prea mai găsești bilete la unele din spectacolele de la teatru, iar Cetatea din secolul XI e nou-nouță , ai zice că așteaptă tocmai o patină. 

      Oamenii care au zgâlțâit indolența au făcut-o și prea tare uneori. 

      Tisele bătrâne din fața teatrului trebuiau să rămână acolo. Dealul Ciuperca sigur a fost bruscat prea tare. Pentru numărul în creștere al bicicletelor și al potențialilor bicicliști pistele existente sunt încă prea puține, iar planurile de încurajare a acestei alternative de transport nu par a fi o prioritate. 

      Mă tem un pic pentru iubitul meu parc Brătianu și pentru Aleea Ștrandului, sunt prea aproape de șantierul de la podul Dacia și poate  cumva mai trebuie ajustări ad-hoc, la fața locului , 5-10 platani maturi tăiați ce mai contează ? 

      Drumul expres trece ca un râu ieșit din matcă prin fața caselor pe strada Ecaterina Teodoroiu și un număr de case demolate și care urmează să fie demolate pentru parcări vor fi de neînlocuit pentru niște familii. 

      Autorizațiile de construcție încă se obțin după ce faci un circuit pe la mai multe instituții pentru avize, când poate ar putea primăria, în baza unor protocoale cu instituțiile respective, să adune tot ce trebuie iar cetățeanul să se adreseze într-un singur loc. 

      Am încercat de câteva ori să folosesc în oraș rețeaua wi-fi pusă la dispoziție de primaria Oradea, dar niciodată nu a funcționat. 

      Câinii comunitari parcă au reapărut ici-colo.

      Rămân mereu destule lucruri de îmbunătățit. 

      Cred că USR nu va fi chemat în Consiliul Local Oradea în 2020 să facă centura ocolitoare a orașului, sau centrala termică pe gaz, sau să facă poduri, rețele de apă sau nu știu ce alte lucrări mari de infrastructură, pentru că le va găsi făcute sau în derulare, pe acestea și încă multe alte proiecte. Și sunt bune , în mare parte.

      Ca membru USR, m-aș duce în Consiliul Local în primul rând ca să aplic, să susțin și să promovez, cu respectarea legii, câteva din principiile noastre de bază ( în statut sunt obiective, dar pentru mine sunt principii ):

– transparența administraţiei publice, cu implicarea activă a cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor;

– eliminarea risipei banului public; 

– eficientizarea interacțiunii administrației publice cu persoanele fizice și juridice;

– o dezvoltare socio – economică durabilă ce respectă şi valorifică protecţia mediului inconjurător .

      Cred că fiind mereu în opoziție cu orice  încalcă aceste principii , vom fi la început o minoritate deranjantă dar care va prinde puteri în legislaturi viitoare. Ținta e viitorul pe termen lung , nu alegerile din 2020.

      În al doilea rând, experiența profesională cred că mi-ar face misiunea mai ușoară. Cred că pot să-i ajut pe colegii care vor avea proiecte pe teme care îmi sunt dragi : condiții mai bune pentru transportul cu bicicleta, cât mai multe spații verzi noi, cât mai puține zone verzi tradiționale distruse, perimetrul pietonal cât mai mare  în centrul orașului, transport în comun cât mai bine organizat.

      Cred în profesionalism, cred că și politica se face cu profesionalism, așa că m-am înscris la cursuri pentru consilieri unde învăț din materiale puse la dispoziție cu generozitate de o colegă minunată din USR București care a trecut deja prin experiența de consilier.

      Am încercat să mă imaginez pe holurile primăriei, gata să intru la ședința de Consiliul Local ca și consilier . Dar nu, e prea devreme, mai am de parcurs din cursul de consilieri, până să vă spun mai multe.

     Rămân destule lucruri de făcut și de îmbunătățit și lupte de dus, pentru ca Oradea să aibă viitor și nu noroc. 

 

Candidati USR

Claudia But

Claudia But

Candidat CL Oradea
Traian Cosor

Traian Cosor

Candidat CJ Bihor
Adrian Derban

Adrian Derban

Candidat CL Bihor
Urmatorul candidat

Urmatorul candidat

poti fi chiar tu