Cristian Rusu

Cristian Rusu

Candidat CL Oradea

Curriculum Vitae

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

Cristian  Rusu  – absolvent al Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Drept,  promotia 1997 si  avocat in cadrul Baroului Bihor din acelasi an.

Am format o echipa cu care am reusit mai multe precedente juridice nationale. In viata unui jurist, obtinerea unui precedent national este un reper major, multi colegi nereusind creeze intr-o carierea intreaga nici un precedent. Noi avem mai multe, mult mai multe. Daca doriti sa aflati mai multe gasiti informatii aici : avocat-rusu.ro

Am reprezentant si castigat multe cauze ale unor clienti in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.   Am demarat proceduri in fata Curtii Europene de Justitie.

Pe langa titulatura de avocat, detin si pe aceea de practician in insolventa, de mediator si de arbitru – membru al Tribunalului Arbitral din cadrul Camerei de Comert si Industrie Bihor.

M-am implicat in viata civica a urbei, in proiectele si actiunile culturale ale Asociatiei Cultura in Miscare si in activitatile sociale ale Fundatiei Comunitare Oradea,  al carui avocat (probono) sunt.

In viata politica am intrat in 2016 devenind membru al USR Bihor, depunand candidatura pentru Senatul  Romaniei si participand la Alegerile generale din acel an.  Am fost  presedinte al organizatiei municipale  Oradea si  presedinte al  organizatiei judetene Bihor. In prezent activez in cadrul USR – Biroul Local Oradea si Biroul Judetan Bihor .

Candidez pentru functia de Consilier Local al Municipiului Oradea.

 

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

Destinatia Oradea Mare. Oradea trebuie trebuie sa devina o destinatie, nu o tranzitie.

O destinatie de substrat. Nu pentru o zi,  un week-end sau o vacanta. Aici trebuiesc nascute destine, crescute afaceri si medii concurentiale, continuate proiecte.  Care sa  creasca si sa  dureze.

Oradea e un sarpe imens care isi mananca singur coada. Crestem oameni de valoare care pleaca spre destinatii mai atractive. Vin oameni aici,  insa  doar ca rampa de lansare spre marile orase.  Atunci cand oamenii crescuti sau ajunsi la Oradea o sa si ramana aici, atunci Oradea va avea un viitor. 

Solutia pentru aceasta iesiere din cerc este Universitatea Oradea. 

Vom putea iesi din aceasta bula doar creand o  Universitate puternica la Oradea. Altfel, Oradea va ramane doar un sat mai mare. 

Inidferent  cate poduri, mall-uri sau parcari am face,  va fi doar o comuna mai dezvoltata. Clujul aduna ce are mai bun din Bihor, Mures, Salaj,  Bistrita, Satu Mare, Sibiu  sau  Maramures,  pentru ca toti vor la Universitatea din Cluj Napoca.  Nu pentru Iulius Mall si nu pentru Arena Cluj. Si nu pentru ca acestea   nu ar fi importante.  Dar magnetul este universitatea.

Universitatea creeaza 

 • cultura, educatie, civism, interactiune, prospetime 
 • mediul universitar, academic, inovator
 • profesionalism  – medici, ingineri, avocati 
 • real-estate –  locuri de cazare pentru studenti  si profesori 
 • vizitatori – schimburi de experienta cu straini 
 • competitie si mediu de afaceri-  afacerile se deschid in jurul celor care creeaza

Universitatea are nevoie de 

 • brand  si respect  – e nevoie sa se lepade statutul de Sorbonica si sa devina o instititie de invatamant respectat
 • performanta si profesori recunoscuti 
 • sustinere din partea municipalitatii oradene

Cum poate fi ar putea fi incurajata Universitatea  de Municialitatea  din Oradea –  cateva idei : 

 • crearea spatii de cazare pentru studenti – campus dotat cu toate cele necesare unui centru universitar 
 • realizarea de sali de sport,  spatii de kinetoterapie, spatii pentru laboratoare, conferinte etc. , parteneriate pentru sali de spectacole sau de expozitie cu municipalitatea
 • acordarea de burse sau spatii de cazare pentru studentii proveniti din elevii olimpici 
 • parterneriate cu cele 3 parcuri universitare pentru oferte de locuri de munca pentru studentii oradeni 
 • locuri de munca aplicate pentru profesorii din universitate 
 • crearea de sectii clinice in cele doua spitale aflate in subordinea municipalitatii
 • gratuitate pentru  student pe mijloacele de transport ale municipalitatii 
 • colaborare cu municipalitatea din Debrecen si Pecs pentru accesarea de proiecte transfrontaliere 
 • crearea unor parteneriate cu institutii sau asociatii profesionale pentru profesionalizarea studentilor inca de pe timpul  scolii – ex. Baroul  Bihor, UNPIR Bihor, etc.  

Mediul universitar nu incepe doar odata cu anul I de studii la facultate. El se naste inca din invatamantul preuniversitar. Liceele si scolile din Oradea sunt principala sursa de crestere a universitatii.  

Propun pentru mediul preuniversitar :

 • mobilitate pentru elevi pe mijloacele de transport ale municipalitatii,  fie prin gratuitati fie prin crearea de rute de transport speciale pentru elevi la preturi modice
 • sustinerea prin burse de excelenta a elevilor merituosi si prin burse sociale a celor cu probleme in familie 
 • sustinerea o.n.g-urilor care  dezvolta de programe de incurajare a elevilor –  pentru burse de studii, laboratoare mobile, etc. 
 • incurajarea elevilor oradeni sa aplice pentru Universitatea din Oradea

Municipalitatea nu poate lua locul conducerii Universitatii. Sunt convins ca aceasta are propriile proiecte. Insa acestea trebuiesc incurajate si sustinute. O municipalitate fara universitate nu merita 5 turnuri pe stema. 

Studentii si profesorii  trebuie incurajati sa  vina, sa ramana si sa evolueze aici. Formele exista. Podurile s-au pus. Dar e nevoie de mai mult. E nevoie de Urmatorul Nivel – Oradea Next  Level. 

Cat am fost presedinte al filialei locale am demarat proiectul Oradea-Next Level. Urmatorul nivel pe care trebuiesa ajunga Oradea,  in momentul in care vom accede in Consiliul Local sau in Primarie. Oricate edificii am face, fara oameni si proiecte care sa sustina aceste edificii,  Oradea ramane doar o tranzitie. Un tren catre Cluj,  Timiosara sau, mai nou, Debrecen. 

Se pune ca Oradea e un oras in care e bine sa iti cresti copiii si sa imbatranesti. Eu cred ca putem mai mult : putem aduce tineri care sa creasca copii, sa invete aici, sa nasca afaceri si sa imbatraneasca aici.  Adica sa ramana. 

Eu am venit din Cluj si m-am stablit la Oradea. Mi-au placut aceste locuri si am ramas. Cu siguranta sunt multi ca mine care considera Oradea o destinatie. Si care vor ramane.

Si  un gand de final –  ati vazut cat de trist e Clujul in perioada vacantelor universitare? Ce-ar fi sa furam marilor orase boema studenteasca ! Este parfumul care lipseste marelui oras. Si care ii da statut de Mare Oras – Oradea Mare. 

 

Candidati USR

Ciprian Frunza

Ciprian Frunza

Candidat CJ Bihor
Razvan Pauta

Razvan Pauta

Candidat CJ Bihor
Ciprian Barna

Ciprian Barna

Candidat CJ Bihor
Mihai Svab

Mihai Svab

Candidat CJ Bihor