Claudia But

Claudia But

Candidat CL Oradea

Curriculum Vitae Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

Numele meu este  But Claudia Marcela, am 46 ani. Am absolvit Universitatea de stiinte economice Craiova, sunt membru CECCAR Bihor.  Incepand din 2003 sunt antreprenor in domeniul consultantei fiscale si expertizei contabile, conducand propriul cabinet de contabilitate. M-am inscris in USR pentru ca am considerat ca doar implicandu-ne fiecare in mod activ in viata  politica putem ajuta la rezolvarea problemelor din societatea romaneasca.

Cred in principiile USR, cred ca prin valorile promovate de USR Romania va putea parcurge drumul sau pentru a deveni o tara europeana si democratica. Actualmente sunt vicepresedinte USR Filiala Oradea.

Am hotarat sa dedic cetatenilor din Oradea toate cunostintele mele si experienta mea profesionala prin candidatura mea la un post de consilier la Consiliul Local Oradea. Consider ca birocratia trebuie eliminata, de asemenea cred cu tarie ca trebuie sa cream conditii de invatamant  mai bune in scoli prin alocare de fonduri  mai mari pentru educatie, tinerii sa fie motivati sa studieze in orasul nostru, sa fie incurajati sa-si deschida afaceri, sa gaseasca sprijin in administratia locala  in demersurile lor privind accesarea de fonduri europene. Reducerea taxelor, impozitelor,  transparenta cheltuirii banilor nostri este un obiectiv major. Imi doresc un oras in care fiecare cetatean sa fie o prioritate. Imi doresc un oras in care coruptia si hotia sa fie eliminate. Doar impreuna vom reusi.

Eseu 1: Cum vad eu Oradea?

    M-am nascut si crescut in Oradea, intr-un sistem in care cetatenii erau orbi, muti, doar cu gandurile razvratite si neputincioase. Vedeam un oras gri, cu oameni tristi si fara perspective. Niste roboti.

     Am absolvit liceul bucurandu-ma doar de un parc, poate un bar si un magazine,.era la doi ani dupa revolutie cand incepea incet sa rasara soarele.La fel ca si mine, multi alti tineri de varsta mea nu aveau un scop  precis, o perspectiva clara despre viata, nu aveam curaj sa n–e exprimam nemultumirile, ideile, nici nu stiam ca putem .Traiam intr-un oras ca si in oricare altul fara sentimente de apartenenta, fara dorinte .

    Azi, Oradea s- a dezvoltat, este un oras minunat, o incantare pentru ochii turistilor si chiar si a noastra, a locuitorilor, centrul istoric al orasului , cetatea, sunt o desfatare a privirii. Dar, in spatele acestor realizari exista masuri abvuzive, exista oameni care sufera in urma masurilor dispuse, exista cetateni nemultumiti si impovarati de legi adoptate unde nu au avut sansa sa –si faca auzita vocea.

     Am inceput sa cresc ca si spirit civic odata cu fiica mea, a trebuit sa o invat ca nimeni si nimic nu este mai presus decat ea ca si om, ca si cetatean, ca  fiecare pesoana are dreptul sa fie respectata si ascultata de catre cei ce au puterea de a lua decizii. Am fost parte vatamata a unui sistem de invatamant cu modalitati de notare abusive, am intalnit conducatori de institutii de invatamant a caror deviza este “ las ca-I bine si-asa, de ce sa fii nemultumit”. Si aceste lucruri au crescut revolta, a crescut dorinta de a nu lupta ci de a pleca din oras , din tara a copilului meu.Am incurajat-o pentru ca nu mai credeam nici eu in sistem.E cel mai usor lucru sa pleci . Acum , am ramas pentru a lupta, pentru a incerca sa schimb un sistem corupt si indolent.

     Imi doresc un oras cu  scoli in care , profesorii sa fie umani, sa fie cu adevarat dascali , sa respecte drepturile elevilor si sa – si schimbe mentalitatea de a “ baga pumnul in gura elevului” doar pentru ca el este angajatul unui sistem public, imi doresc scoli in care copii, tinerii sa fie invatati sa lupte impotriva rasismului, sa inteleaga ca toti suntem egali, sa aiba empatie fata de colegii care nu au avut sansa la o educatie, sa inteleaga ca a avea alta culoare a pielii si imbracaminte  mai putin scumpe nu este o rusine.Siguranta elevilor, , igiena din scoli, calitatea invatamantului in toate scolile din Oradea  imi doresc sa fie o prioritate pentru conducerea orasului. Cum putem vedea  viitorul unui oras, al unei natiuni daca nu alocand o importanta primordiala educatiei? Atat de multi tineri isi continua studiile universitare in strainatate iar aceasta nu este un lucru rau dar cu ce risc? Cu ce efort? Pentru ca multi dintre copii nostrii poate nu se mai intorc in tara, pentru ca nu –si mai vad fericirea in locurile lor natale , pentru ca nu mai cred intr-un sistem actual de abuzuri si lipsuri. Vad Oradea intr-un mod optimist in care am speranta ca , intr-o zi, copii nostrii  sa se intoarca , sa se regaseasca,cu un bagaj enorm de know how , un oras in care are posibilitate de a-si dezvolta o afacere, fara a fi necesar sa aiba cunostinte sau averi mostenite .Imi doresc un oras in care inteligenta si pregatirea profesionala sa primeze in a fi acceptat  pentru un job. Vreau ca fiecare tanar sa aiba sanse egale in  a accesa si de a I se facilita prin micsorarea birocratiei accesul la fonduri europene, accesul la finantari pentru tineri, imi doresc un  oras cu un climat optim pentru mediul de afaceri unde sa fii incurajat si nu amendat pentru ca ai avut curajul sa aspiri la ceva mai mult.

     Vad un oras cu mult mai multe spatii verzi, unde defrisarile nu se fac cu orice scop, un oras cu parcuri in care copii se pot juca fericiti.Imi doresc ca oamenii sa ia atitudine impotriva celor care parcheaza in spatiile verzi, impotriva celor care lasa mizerii in jurul lor, un oras in care cetatenii sa fie in siguranta sa nu aiba teama ca daca au voce cineva le va face rau, vad un oras in care cetatenii sunt aparati si se simt in siguranta la orice ora, un oras care sa le fie casa.

    Imi doresc un oras in care angajatii administratie locale si a administratiei fiscale, sa nu faca diferente in a aplica legea in functie de aparente, in functie de cat de frumos vorbesti sau prietena cui esti Oradea trebuie sa fie un oras al tuturor cetatenilor sai  in mod egal, un oras in care fiecare dintre noi sa avem  toata increderea ca un functionar ne va asculta si va face tot posibilul sa resolve problema in mod egal. Voi milita in calitate de consilier pentru ca fiecare voce sa fie ascultata.

Sunt economist, si inteleg si urmaresc cum se cheltuiesc banii orasului.Imi doresc un oras in care fiecare ban al nostru, al cetatenilor sa fie cheltuiti in interesul lor, cu responsabilitate si transparenta.

     Am calatorit mult, am admirat  pentru o zi orase mari, faimoase , dar m-am intors de fiacre data in orasul meu cu dor, pentru ca aici este casa mea, oamenii pe care- I iubesc, familia. Avem atat de multe de oferit acestui oras fiecare dintre noi pentru ca ….Oradea te iubesc.

 

Candidati USR

Adrian Derban

Adrian Derban

Candidat CL Bihor
Razvan Pauta

Razvan Pauta

Candidat CJ Bihor
Marius Sovarschi

Marius Sovarschi

Candidat CL Oradea
Ciprian Frunza

Ciprian Frunza

Candidat CJ Bihor