USR Bihor câștigă procesul cu Termoficare SA

USR Bihor câștigă procesul cu Termoficare SA

Transparența în administrația publică și o nouă victorie pentru Oradea: USR Bihor a câștigat primul proces cu Termoficare SA

De câțiva ani de zile, marile partide politice din România și implicit filialele lor din județul Bihor au început să abordeze în spațiul public un subiect nou, unul despre care aproape că nu discutaseră niciodată până când, coincidență, a apărut USR pe harta politică a țării. Subiectul e transparența administrației publice și a fost îmbrățișat, la nivel de discurs, până și de către un partid cu un lung șir de promisiuni neonorate: PSD. Dacă în cazul acestor mari partide, transparența a rămas mai degrabă la stadiul de idee care sună bine, în cazul nostru faptele au fost cele care au făcut diferența.

Dincolo de toate amendamentele propuse în Parlament, dincolo de proiectele scrise și de miile de ore de documentație, există deja și suficienți pași făcuți în direcția deschiderii administrației către cetățeni. Iar Bihorul nu face notă discordantă.

De aproape un an de zile, USR Bihor încearcă să deslușească ițele afacerii cu certificate de carbon (EUA) dintre Primăria Oradea, SC Termoficare Oradea SA și TDR Energy pe de-o parte și SC UATAA SA, Primăria Motru, Colterm SA și Primăria Timișoara pe de altă parte, considerând că aceste informații ar trebui să fie făcute publice pentru cetățeni.

Context: În 2018 și 2019, municipalitatea orădeană a împrumutat municipalităților din Motru și Timișoara, toate 3 conduse de edili aparținând aceleiași formațiuni politice, printr-un intermediar, certificatele de carbon pe care societățile de termoficare aparținând celor două orașe din urmă nu le puteau achiziționa în nume propriu, aflându-se în incapacitate de plată. Vorbim aici despre 216.000 de certificate în 2018, având o valoare totală de 3.447. 360 de Euro și de 231.600 de certificate în 2019, cu o valoare totală de 6.040.770 Euro.

Ne-am dorit să aflăm exact în ce a constat asocierea municipalității orădene în această afacere dar și cum s-a împărțit la final profitul, depunând în acest sens o cerere (în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informații de natură publică) către Termoficare SA Oradea. Nu mare ne-a fost însă surpriza să vedem că aceasta a refuzat nu doar una ci mai multe solicitări din partea noastră, invocând de fiecare data clauze de confidențialitate impuse de către intermediar prin contract, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat o contradicție cu legea în vigoare.

Pentru că promovăm transparența în administrație, dar și pentru că am știut că depinde de noi să oferim acest exemplu de bună practică menit să faciliteze în timp deschiderea autorităților locale, am solicitat în instanță, în luna decembrie a anului trecut, constatarea caracterului public al informaților solicitate. De atunci au trecut 10 luni de zile, timp în care managerul de la acea vreme al Termoficare SA, Stănel Necula, condamnat definitiv la închisoare pentru tentativă de fraudă cu fonduri europene și căruia i-am solicitat public demisia, a catadicsit într-un final să demisioneze. Doar de fațadă însă, fiind imediat angajat pe o altă poziție în cadrul aceleiași societăți orădene. De asemenea, desi contractual încheiat între TDR Energy și societatea orădeană prevedea o afacere întinsă pe 3 ani de zile, în 2020, Termoficare SA Oradea s-a retras subit din tranzacție, programul continuând doar cu firma intermediară, alături de societatea din Timișoara.

O primă victorie a venit însă săptămâna trecută, atunci când Tribunalul Bihor ne-a dat dreptate în prima instanță, dispunând ca pârâta Termoficare SA Oradea să ne comunice informațiile solicitate încă din 22 octombrie 2019. Desigur, această decizie poate fi supusă recursului în termen de 15 zile, lucru care se va întâmpla cel mai probabil, de vreme ce e clar că administrația publică locală NU dorește ca publicul larg să afle informațiile acestei afaceri. Nu ne sperie însă asta, fiind deciși să ne continuăm demersul, căci interesul nostru coincide cu cel al orădenilor: vrem să aflăm dacă Termoficare SA Oradea lucrează în beneficiul comunității sau dacă pur și simplu acționează în interesul altor orașe prietene politic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>