Comunități ”ca afară” în Bihor, cu ajutorul fondurilor europene

Comunități ”ca afară” în Bihor, cu ajutorul fondurilor europene

Fiecare comunitate, chiar și cele din județul Bihor, au acum ocazia de a se dezvolta sănătos, de a deveni moderne și de a investi în ele însăși, cu ajutorul absorbției inteligente de fonduri europene.

O țară ca afara cu fonduri europene

Bihorenii din întregul județ merită să beneficieze de banii europeni. Discutăm despre cum pot creste banii europeni calitatea vieții, alături de Cristian Ghinea, europarlamentar USR, Simona Bișboacă, candidat la Președinția Consiliul Județean Bihor din partea Alianței USR PLUS, Ciprian Barna și Andrei Acs, candidații Alianței USR PLUS la Consiliul Județean Bihor. #TotulPleacăDeLaOameni

Publicată de USR Bihor pe Vineri, 7 august 2020

Ne-am propus astfel să aflăm care sunt pașii pentru ca acest lucru să se poată întâmpla într-un timp cât mai scurt, organizând vineri o dezbate live online, intitulate sugestiv „O țară ca afară cu ajutorul fondurilor europene”, moderată de Silviu Dehelean, deputat USR, alături de Cristian Ghinea, europarlamentar Renew Europe din partea USR, Simona Bișboacă, antreprenor, inventator și candidatul Alianței USR PLUS pentru președinția Consiliului Județean Bihor, Andrei Acs și Ciprian Barna, candidați la Consiliul Județean Bihor din partea Alianței USR PLUS.

Din păcate în România lipsește viziunea politică atunci când discutăm despre fondurile europene.

Chiar dacă banii alocați țării noastre vor continua să vină, e important să începem să gândim strategic la nivel de județe, prioritizând nevoile fiecărei comunități.

Spre exemplu, înainte de aderare, România și-a luat angajamentul de a rezolva problema apei potabile și a canalizărilor de la nivelul tuturor localităților din mediile rurale, o problemă rămasă încă nefinalizată complet.

Nu discutăm astfel despre rachete ci despre simpla normalitate menită să sporească calitatea vieții cetățenilor.

Cristian Ghinea, europarlamentar USR

Un motiv suplimentar pentru care deși avem absorbție nu avem impact în comunități ține în principal de lipsa de responsabilitate a administraților și mai ales a persoanelor cu funcții de conducere de acolo care, prea des, aleg ori să își însușească parte a banilor primiți ori să nu se implice în gestionarea lor.

Rolul Consiliului Județean ar trebui să fie ferm în acest caz: el trebuie să impulsioneze primăriile să acceseze și să gestioneze mai apoi cu cap fondurile primite, oferind de asemenea asistență atunci când i se cere asta, căci suficiente primării nu își permit aceste servicii.

Cum? Prin înființarea unui departament dedicat fondurilor europene, format exclusiv din profesioniști din domeniu.

ne-a spus Cristian Ghinea, europarlamentar din partea USR.
Ciprian Barna, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Județean

România a primit aproximativ 58 de miliarde de Euro de la Uniunea Europeană începând cu 2007, perioadă în care a trimis către U.E. doar 21 de miliarde, rezultând o balanță mai mult decât pozitivă.

E important însă ca atunci când discutăm despre Fonduri să lăsăm puțin la o parte cifrele, chiar dacă ele arată frumos pe hârtie, și să ne rezumăm la oportunitățile de a schimba lucruri reale în comunitate. În Bihor vorbim despre lipsa acută a unei infrastructuri, aceasta trebuind să fie o prioritate pentru Consiliul Județean, al cărui scop ar trebui să fie nu doar acela de a continua să acceseze bani, îngropând proiecte în hârtii, ci de a le duce până la capăt, reparând moral ceea ce nu a fost capabil să facă până acum.

Vorbim atât despre un aeroport ne-performant cât și de numeroase drumuri aflate în stare deplorabilă. Situația economică din județ ar trebui și ea luată în considerare, atenuarea disparității financiare dintre Oradea și restul județului putând fi realizată cu succes o dată cu construirea unor rețele de parcuri industriale în Beiuș, Aleșd, Salonta sau Valea lui Mihai

a argumentat Ciprian Barna, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Județean
Andrei Acs, candidat pentru Consiliul Județean din partea Alianței USR PLUS

Bihorul e un județ care oferă numeroase oportunități turistice care n-au fost până acum puse în valoare.

Avem aici o pleiadă de locuri fantastice iar relieful ajută și el, transformând acest județ într-unul ideal pentru turismul de familie.

Consiliul Județean are datoria astfel de a crea parteneriate public-private, aducând administrația împreună cu antreprenorii locali.

La urma urmei, degeaba avem pensiuni, hoteluri, moteluri, crame sau restaurante dacă nu avem infrastructură, căci turismul modern presupune și trasee marcate, șosele moderne, zone verzi amenajate și întreținute, drumuri și piste pentru biciclete, acces la internet și telecomunicații sau parcuri și zone de agrement.

Doar creând aceste oportunități, antreprenorii locali se vor putea asigura de faptul că banii care vin aici pot rămâne în mod real în comunitate, prin asigurarea unui vad turistic decent și prin crearea automată de noi locuri de muncă

susține Andrei Acs, de asemenea candidat pentru Consiliul Județean din partea Alianței USR PLUS
Simona Bișboacă, candidatul Alianței USR PLUS pentru președinția Consiliului Județean Bihor

Din punctul meu de vedere, mediul economic trebuie să se implice în cercetate, căci, spre deosebire de mediul academic, acesta înțelege mai bine plus valoarea pe care produsul sau serviciul său îl poate aduce comunității.

Consiliului Județean îi revine obligația de a sprijinii astfel micii întreprinzători, conștientizând că va fi imposibil de stopat altfel discrepanța economică dintre Oradea și restul județului, acolo unde nivelul de trai e astăzi în multe comunității aproape sau chiar dincolo de limitele subzistenței.

Avem astfel nu doar oportunitatea dar și datoria de a ne implica activ, întocmind liste elaborate cu și promovând mai apoi micii întreprinzători și sprijinind de asemenea agricultura, căci marea majoritate a celor implicați în acest domeniu nu dispun de logistica necesară, exploatând prea puțin în raport cu posibilitățile teoretice.

Administrația județeană trebuie de asemenea să înțeleagă că simpla existență și expertiză a firmelor de consultanță nu înseamnă că ea nu ar trebui să-și suflece mâinile și să dea direct o mână de ajutor oamenilor care se bazează pe suportul său

a conchis Simona Bișboacă, candidatul Alianței USR PLUS pentru președinția Consiliului Județean Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>