Ce facem cu bugetul participativ și cum îl readucem în mod real în Oradea?

Ce facem cu bugetul participativ și cum îl readucem în mod real în Oradea?

Permițându-le cetățenilor să se implice direct în luarea deciziilor privind dezvoltarea localității lor, bugetul participativ presupune alocarea unei părți din bugetul anual către proiecte ce vor fi propuse de către cetățeni, acestea urmând a fi ulterior dezbătute, verificate de către administrația locală din punctul de vedere al fezabilității și votate la final tot de către comunitate.

Propus de USR în 2017 și aprobat de Primăria Oradea în același an, proiectul bugetului participativ a fost rapid îmbrățișat de cetățeni. Cu atât mai mare a fost surprinderea atunci când acesta a fost anulat după doar 2 ani de zile și aproape 45.000 de voturi exprimate. Voturi directe ale orădenilor cu privire la numeroase proiecte benefice comunității, propuse în mod direct tot de către ei.

Dorindu-ne ca vocea orădenilor să fie în continuare ascultată, am organizat o dezbatere live pe pagină de Facebook USR Bihor, moderată de către Silviu Dehelean, deputat USR, alături de Tudor Benga, deputat USR și candidat al Alianței USR PLUS la președinția Consiliului Județean Brașov, Mihai Șvab, candidat la Consiliul Județean Bihor din partea Alianței USR PLUS, Marius Sovarschi și Norbert Barta, candidații Alianței USR PLUS la Consiliul Local Oradea.

Tudor Benga, deputat USR:

Tudor Benga

Implementat cu succes de mai bine de 30 de ani, întâi în Statele Unite și mai apoi în America Latină, bugetarea participativă a dovedit că este un proces de democrație ce pune în mâna cetățeanului puterea directă, oferindu-i șansa de a realiza proiecte pentru comunitate de la cap la coadă.

Din păcate, marea problemă ține de bariera care este uneori pusă de către administrație, aceasta alegând adesea să selecteze pentru fazele superioare doar proiecte care îi convin, însă nu din punct de vedere etic sau moral ci strict politic.

E esențial ca un astfel de proiect să nu fie politizat pentru a putea funcționa. Căci modelul funcționează cu succes în mai mult de 1500 de localități din lume.

Marius Sovarschi, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Local Oradea.

Bazându-ne pe unul dintre cele mai vechi modele, cel din Porto Alegre, proiectul de bugetare participativă din Oradea, pe care l-am propus, viza un număr clar de etape și un regulament bătut în cuie. Deoarce ultimul lucru de care au nevoie cetățenii e supra-complicarea unui proces care e menit să le facă viața mai bună.

M-a întristat, astfel, faptul că odată implementat în Oradea, regulamentul proiectului a fost schimbat de nenumărate ori. M-a întristat și faptul că simpla câștigare a unui proiect nu a garantat nimic, căci din peste 50 de proiecte declarate „câștigătoare” în cei doi ani, unul singur este astăzi implementat.

E esențial astfel ca administrația să-și asume date concrete, nu doar să pună condiții, pentru că administrația lucrează în folosul oamenilor, nu invers.

Marius Sovarschi

Norbert Barta, candidat pentru un fotoliu în Consiliul Local Oradea, din partea Alianței USR PLUS:

Bugetarea participativă realizează din start un lucru esențial: trezește speranța și spiritul civic din fiecare cetățean. Trezește de asemenea creativitatea și inspiră oamenii să deschidă bine ochii, pentru a putea vedea exact care sunt acele lipsuri care ar trebui suplinite sau revizuite în comunitate.

E esențial, însă, ca funcționarii publici să lucreze cot la cot cu toți cei care se decid să realizeze și să aplice un proiect, pentru ca rezultatul final să fie cel scontat.

Din păcate, numărul mic de proiecte implementate va descuraja oamenii să aplice și pe viitor, motiv pentru care asumarea termenelor e obligatorie. Mai ales în condițiile în care unele dintre proiecte erau minunate, precum aleile senzoriale sau cele dedicate terapiei canine precum și spațiile de joacă în siguranță pentru cei mici.

a completat Norbert Barta, candidat pentru un fotoliu în Consiliul Local Oradea, din partea Alianței USR PLUS.

Mihai Șvab, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Județean Bihor:

Mihai Șvab

Altruismul și civismul sunt cheile succesului fiecărei administrații. Atâta vreme cât persoanele cu funcții de conducere aleg să le îmbrățișeze, binele comunității va fi atins.

Știm, ca orice proiect tânăr, la noi cel puțin, bugetul participativ e perfectibil. Asta nu reprezintă însă o problemă ci o oportunitate. Șansa de a învăța din greșeli și de a face lucrurile mai bine.

Am văzut că orădenii au răspuns cu entuziasm atât în 2017 cât și în 2018. Nu doar că au aplicat în număr mare dar au și votat masiv, media fiind chiar de 2 voturi per cetățean, ceea ce ne arată că cetățenii acestui oraș au fost convinși de numeroase planuri concrete de a aduce plus-valoare în comunitate.

Țin minte că am propus ca votul final să se desfășoare pe mai multe zile, poate chiar mai multe săptămâni, cu urne disponibile atât în primărie cât și în alte instituții. În acest fel fiecare persoană care avea de rezolvat o situație într-o instituție putea să acorde și un vot pentru un vis local altruist. Din păcate administrația a hotărât ca votul cel mai important să se desfășoare în doar câteva ore, ceea ce a  limitat prezența la urnele civice. Chiar și așa, orădenii au arătat că sunt inimoși, însă ei merită mai mult în anii care vin. Merită să aleagă atât cum votează, fizic sau online, cât și garanția că votul lor nu va fi în van, căci ultimul lucru de care avem nevoie astăzi e să ne pierdem încrederea în democrație

a conchis Mihai Șvab, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Județean Bihor.

Urmăriți înregistrarea dezbaterii ”Ce facem cu bugetul participativ?

Ce facem cu bugetul participativ?

Despre bugetul participativ

Publicată de USR Bihor pe Joi, 30 iulie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>