Silviu Dehelean explică măsurile privind șomajul tehnic

Silviu Dehelean explică măsurile privind șomajul tehnic

Din întrebările pe care le-am primit zilele astea, mi se pare că nici angajații și nici angajatorii nu au înțeles suficient de bine ce drepturi le-au fost conferite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 în legătură cu șomajul tehnic. Încerc să clarific.

Exstă două ipoteze în care se poate accesa sprijinul statului

1. Angajatorii si-au intrerupt total sau parțial activitatea in baza deciziilor autoritatilor, pe perioada starii de urgenta.
2. Angajatorii și-au redus activitatea din cauza pandemiei si nu au capacitate financiara de a achita toate salariile angajaților.

Cum se face dovada existentei uneia dintre cele doua ipoteze:

1. În prima situație pe baza unui Certificat certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevazut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020.
2. În a doua situație pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care să reiasă două elemente:
a. ca angajatorul înregistreaza o diminuare a încasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere, cu un procent de minimum 25% fata de media încasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020, si
b. nu are capacitate financiara pentru a plati toti angajatii.

Care sunt beneficiile:
1. în prima situație indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu brut (pe anul 2020 este de 5.429 lei).
2. în a doua situație 75% dintre salariații unui angajator vor beneficia de o indemnizatie care se stabilește la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu brut.

Câteva observații:
– în acest moment nu avem procedură pentru obținerea Certificatului de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, ceea ce face prevederile imposibil de aplicat.
– Din procedura descrisă, se va face o cerere către AJOFM pentru plata indemnizațiilor, care au obligația să vireze banii într-un termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Nu se înțelege cum vor suporta banii în avans societățile care apelează la acest mecanism exact pentru că nu au capacitate financiară.
– Deși din textul legal s-ar înțelege că această OUG plafonează indemnizația pentru șomaj tehnic la 75% din salariul în plată dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, din surse neoficiale pare că intenția legiuitorului este de a nu împiedica angajatorul să plătească orice diferențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>