Bihorul poate fi un județ prietenos cu animalele, Oradea poate fi un oraș prietenos cu animalele În data de 27.02.2020, la sediul USR Bihor, a avut loc o întâlnire a candidaților USR pentru Consiliul Local Oradea și Consilul Județean Bihor – Marius Șovarschi, Simona Bișboacă, Vasilea Dumitriu, Adrian Derban, Traian Cosor, Ciprian Frunză – cu cetățenii din Oradea, cetățeni implicați activ în protejarea animalelor prin asociațiile din care fac parte, adăposturile pe care le conduc sau prin inițiative personale. Într-un cadru informal, relaxat, cei prezenți au adus în discuție mai multe probleme precum și soluții care pot fi implementate și în România, existând o practică testată în alte orașe din UE.
În urma acestei discuții USR își asumă să susțină următoarele idei, pe care le-a și inclus în programul de guvernare local:
– Gratuitatea programului de sterilizare a tuturor câinilor și de microcipare a câinilor cu stăpân.
– Să acorde administrarea adăposturilor publice de animale acelor ONG-uri care au o activitate îndelungată în acest domeniu și care se bucură de o bună reputație.
– Transparentizarea activității adăposturilor care țin de administrația publică, precum și deschiderea lor pentru asociațiile de profil și pentru iubitorii de animale, cel puțin 8 h/zi, 7 zile/săptămână.
De asemenea, ne asumăm următoarele acțiuni imediate:
– Interpelare la Ministerul Agriculturii pentru a vedea câte din plângerile făcute la DSV Bihor în ultimii ani (legea de aplicare e din 2013) pentru abandonul câinilor s-au finalizat prin sancțiuni.
– Interpelare la Ministerul Agriculturii pentru a vedea câte sancțiuni s-au dat de către DSV Bihor pentru nesterilizarea câinilor aparținând rasei comune.
– Cerere 544 la ADP pentru a ni se comunica cheltuielile defalcate ale Adăpostului „Grivei” în anii 2018 și 2019.
Discuțiile au avut ca temă principală problema câinilor comunitari și măsurile luate de către administrația publică sau lipsa acestor măsuri în ceea ce-i privește. S-a adus în discuție în primul rând necesitatea unor acțiuni de sterilizare eficiente, în acest sens reprezentanții USR Bihor propunând subvenționarea în parte sau totală a acestor operații (în funcție de resursele financiare disponibile), proprietarii de câini cu venituri reduse putând astfel să participe la acest program. Partenerii de discuție au arătat că este foarte importantă și sancționarea proprietarilor care refuză sterilizarea și/sau microciparea, autoritățile statului nefiind eficiente în acest sens. Măsurile de sterilizare trebuie extinse la nivel de județ, o echipă mobilă sau mai multe care să efectueze operații de sterilizare în tot județul pe aceleași principii ca și cele enunțate mai sus. Mediatizarea intensă este obligatorie pentru reușita proiectului.
Există o îngrijorare în rândul iubitorilor de animale cu privire la atitudinea din ce în ce mai negativă a societății cu privire la câinii comunitari datorită discursului public avut de către administrația locală, ca și soluție s-a adus în discuție educația în școli (mesajul de toleranță cu privire la câinii comunitari să ajungă la părinte prin intermediul copilului), în acest sens una dintre idei a fost organizarea unor vizite de către clase în perioada „Școlii Altfel” la adăposturile pentru câini.
O altă idee ar fi ca în orele de dirigenție să fie chemați cei din asociațiile pentru protecția animalelor pentru discuții cu elevii. S-au propus și activități la adăposturile de animale ale asociațiilor din Bihor, în cadrul “Săptămânii Altfel”. O altă temă abordată este cea a adăpostului „Grivei”, a lipsei de transparență în ceea ce privește activitatea acestuia. Printre reproșurile către administrația locală se află și faptul că a fost interzis accesul voluntarilor care doreau să ajute, datorită acestui aspect existând suspiciuni de rele tratamente. Ca și soluție cu aplicare imediată ar fi autorizarea accesului iubitorilor de animale ca și voluntari, iar pe termen lung externalizarea acestor servicii către ONG-uri și transparentizarea activității acestora pentru a înlătura suspiciunile de spălare de bani care planează acum asupra Adăpostului „Grivei”.
Au mai fost discuții cu privire la programul de adopții și despre organizarea periodică în parcuri sau la evenimentele canine de țarcuri pentru câinii adoptabili, interzicerea vânzării de câini în piețe fără a avea carnet Pedigree sau drept de montă. În ceea ce privește pisicile, sterilizarea acestora e mai grea. O soluție o reprezintă cuștile capcană. Hrănirea pisicilor este foarte importantă, acestea având un regim diferit de câini în ceea ce privește acest aspect. Cu foarte mici excepții, pisicile nu pot supraviețui în mediul urban fără ajutor din partea oamenilor.
USR Bihor a propus ca hrănirea acestora să se facă în regim de autoservire în locuri special amenajate. Pentru controlul populației de porumbei, USR Bihor propune o campanie de informare pentru conștientizarea locuitorilor cu privire la faptul ca aceștia își pot procura singuri hrana și că hrănirea lor suplimentară duce la înmulțirea excesivă a acestora. O altă propunere a fost adoptarea unei metode de control a populației de porumbei prin hrănirea acestora cu anticoncepționale pe modelul altor orașe din UE.