Parcarea suspinelor

Parcarea suspinelor

Ne-am obisnuit atat de mult cu groapa din centru incat prezenta ei nici macar nu mai este observata in drumurile noastre zilnice. S-au scurs 12 ani de la momentul punerii pe masa Consiliului Local Oradea a proiectului parcării subterane din Piata Independentei. 8 ani de cand parcarea a fost inchisa si s-a inceput excavarea si amenajarea malului Crisului si 5 ani de cand au inceput efectiv lucrarile la parcarea propriu-zisa. Parcarea subterana din Piata Independentei din Oradea este una dintre nereușitele cele mai semnificative ale administrației orădene. S-au ratat succesiv nenumarate termene de finalizare, dupa 12 ani de planuri si hotarari ale Consiliului Local, schimbari de proiecte, solutii tehnice si proiectanti, licitatii anulate si scandaluri, dar a ajuns sa coste cu 300% mai mult decat era prevazut initial.

USR Bihor a realizat o cronologie a lucrarilor intreprinse pe care va invitam sa o parcurgeti (anexa).

Proiectul parcarii subterane de pe strada Independentei depaseste – ca si costuri si intindere in timp – chiar si esecul inregistrat cu amenajarea Dealului Ciuperca.

Costul investitiei, in anul 2008, era de 4 000 000 de euro plus TVA: (3 500 000 de euro parcarea 250 000 de euro proiectare si consultanta, 250 000 de euro realizarea partii supraterane).

Costul investitiei, in anul 2020, este de aproximativ 13 000 000 milioane de euro plus TVA (43 200 941 lei + TVA parcarea, 9 947 361 lei plus TVA realizarea partii supraterane, 5 200 000 lei + TVA amenajare mal stang Cris). La acest cost se adauga alte cheltuieli pe care le putem doar presupune pentru ca nu le-am gasit publicate niciunde (lucrari de conservare, avize si documentatii, expertize tehnice (3-4), paza, lucrari inutile – marirea parcarii in 2010) precum si costul deranjului cetatenilor.

Daca adaugam la toate acestea si contravaloarea taxelor de parcare neincasate in anii in care parcarea nu a fost finalizata, avem o imagine de ansamblu reala asupra acestei situații ce se va sfarsi prin a ne costa aproximativ 30 000 de euro pentru un loc de parcare!

Epopeea parcarii a fost permanent pigmentata de scandaluri si de erori pentru care, ca si in alte cazuri, nu s-a cautat si nici nu s-a gasit vreodata un vinovat, ADP Oradea, Primaria Oradea, RDS RCS, proiectantii si constructorul pasand mereu vina de la unul la altul. Intr-un final, costul bramburelilor va fi plătit de oradeni pentru ca investitia este realizata din bugetul propriu al Primariei Oradea, RDS RCS – partenerul din acest proiect – refuzand sa isi asume costul esecului ulterior intelegerii initiale. Ca si cand totul nu ar fi de ajuns, expertizele tehnice comandate pe parcurs au aratat ca Sinagoga Zion din vecinatate se inclina fiindca i-a fost afectata stabilitatea prin sapaturile executate in proximitate iar parcarea propriu-zisa “ia apa” in ritmul de 1,2 metri cubi/ora, de 10 ori peste limita prognozata.

Proiectul si-a gasit si un antreprenor pe masura: Constructii Bihor. Firma este controlata de deputatul Gavrila Ghilea, prim vicepresedinte PNL Bihor, fost Senator, fost Prefect, fost Viceprimar si fost Vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor sub aproape toate culorile spectrului politic local: PSD, PD, PD-L, PNL. Constructii Bihor si-a adjudecat toate contractele pentru parcari subterane si supraterane din Oradea pana acum – parcarea de pe strada Independentei, parcarea din Piata Rogerius, parcarea din spatele Tribunalului, parcarea “Vointa” – pe langa numeroase alte lucrari edilitare in Oradea si judetul Bihor: podul Macio, pavarea strazii Republicii, strada Universitatii, etc. Multe dintre aceste lucrari sunt cunoscute oradenilor pentru diverse aspecte mai mult sau mai putin prezentate in presa locala.

In acest punct al dezvoltarii orasului, consideram ca este momentul unei viziuni integrate a transportului în Oradea care să răspundă provocărilor viitorului. Planurile de mobilitate urbana si strategia de parcari a Municipiului Oradea trebuie sa deserveasca interesului comunitatii pe termen lung, nu pe termen scurt si mediu. O realitate incontestabilă este că numarul masinilor care circula zilnic in Oradea creste si va creste exponential in anii urmatori.

Or, Primăria Oradea duce o politică ambiguă. Pe de-o parte afirmă că dorește să favorizeze pietonii și să reducă poluarea printr-o serie de măsuri binevenite, pe de altă parte însă construiește parcari uriase in centrul orasului, largește si mai mult bulevardele, asfaltează si betonează, inclusiv teren verde, pentru locuri de parcare, expropriaza case de locuit cu scopul de a face loc masinilor sa circule si sa parcheze. In ritmul acesta este firesc sa ne intrebam unde vom trage linia? Cate parcari sa mai facem, cat de mult sa largim strazile? Va fi vreodata de ajuns? Aproape ca am devenit personaje de poveste care dorm pe prispa casei in timp ce calul doarme in pat. Si facem toate acestea cu pretul sanatatii noastre si a zeci de milioane de euro cheltuiti anual in timp ce alte domenii ale vietii noastre de zi cu zi sunt subfinantate sau ignorate.

USR susține tipul de oraș care favorizeaza mijloacele de locomotie nepoluante (sau cat mai putin poluante) si cresterea suprafetelor de spatiu verde.

 

 

ANEXA – Cronologia lucrarilor

1. 2008, 30 octombrie – se aproba in Consiliul Local Oradea (HCL 977) studiul de prefezabilitate: 4 000 000 de euro plus TVA pentru o parcare subterana pe trei paliere (doua subterane si unul suprateran), 9720 metri patrati aria totala desfasurata a constructiei, 323 locuri de parcare, la un cost de 360 euro + TVA/mp.

2. 2009, 29 ianuarie – se aproba un nou studiu de fezabilitate de catre CL Oradea (HCL 44). Noul pret prevazut este de 7 979 212 euro cu TVA, investitia urmand a fi facuta din  fondurile proprii ale unui potential asociat viitor al Primariei Oradea.

3. 2010, 1 iunie – se finalizeaza lucrarile de marire a parcarii din Piata Independentei – incepute in martie – cu inca 38 de locuri prin asfaltarea suprafetei verzi de langa Sinagoga Zion. Lucrarile au fost executate de Drumuri Bihor pentru 128 487 lei plus TVA.

4. 2012, 21 februarie – se semneaza protocolul de colaborare intre Primaria Oradea, RDS RCS si ABA Crisuri prin care se va realiza parcarea de pe strada Independentei dar si amenajarea malului stang al Crisului pe distanta dintre Podul Intelectualilor si Podul Central.

5. 2012, 29 februarie – HCL 90 care stabileste realizarea investitiei parcare pe strada Independentei, cu 3 niveluri subterane si o zona verde deasupra. Pretul este de 23.566.113 lei plus TVA. Costurile vor fi suportate in proportie de 70% primaria Oradea (buget propriu) si 30% RDS RCS, conform cotelor de pamant detinute.

6. 2012, august – Repcon incepe lucrarile de amenajare pe malul Crisului. Lucrarile cuprind excavare, demolarea zidului vechi de caramida ce margineste Crisul, demolarea pasarelei vechi de beton de pe marginea parcarii, amenajare rampa de acces.

7. 2012, septembrie – USL la putere, Guvernul Ponta opereaza o rectificare bugetara negativa. Pasztor Sandor de la ABA Crisuri urmeaza sa fie schimbat cu liberalul Dumitru Voloseniuc. Repcon opreste lucrarile si retrage utilajele de pe santier pentru ca lucrarile nu mai sunt finantate.

8. 2013, 12 aprilie – ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, liberala Lucia Varga anunta in conferinta de presa la Oradea o finantare de 1 500 000 euro pentru lucrarile de amenajare a malului Crisului dar declara ulterior ca banii vor fi alocati atunci cand vor incepe lucrarile efective si la parcare.

9. 2013, iunie – Este anulata prima licitatie pentru neconformitate din punct de vedere tehnic. Ofertele depuse in luna aprilie apartineau Constructii Bihor SA, SC ROST CONSTRUCT SRL, SC ENICOS S.P.A., GM CONSTRUZIONI GENERALI SPA, COSIAM SRL, asocierea SC VERBAU ROMANIA SRL, SC GRUP ENERGOINSTAL SA, SC IMSAT SERVICE CLUJ SA și SC PROMS CONCEPT GROUP SRL. Costul investitiei era estimat la 26.641.634 lei + TVA.

10. 2014, februarie – A doua licitatie este anulata. Ofertele depuse in ianuarie apartineau SC Verbau România SRL – SC Grup Energoinstal SA – SC Imsat Service Cluj și SC Construcții Bihor SA. Firma SC RDD Security Solutions SRL a fost scoasă din joc pentru că oferta a fost depusă cu întârziere.

11. 2014, 17 iulie – Pasztor Sandor, devenit secretar de stat la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, anunta in conferinta de presa alocarea a 1 700 000 lei pentru continuarea lucrarilor de amenajare pe mal, in acesti bani intrand si lucrarile demarate “pe datorie” de Repcon. Suma necesara totala avansata de Pasztor este de 5 000 000 lei. Banii promisi de Lucia Varga nu au ajuns.

12. 2014, 31 iulieHCL 622 modifica HCL 90/2012. Valoarea investitiei se va modifica de la 23.566.113,00 lei plus TVA la 26.797.234,00 lei plus TVA prin hotarare a CL Oradea in sedinta extraordinara in urma licitatiilor anulate anterior si a contestatiilor depuse.

13. 2014, 12 septembrie – Pasztor Sandor anunta inca 3 500 000 lei pentru continuarea lucrarilor la mal, in plus fata de cei 1 700 000 lei alocati anterior pentru plata catre Repcon a datoriilor acumulate din 2012. Termenul de finalizare este luna noiembrie 2014.

14. 2014, 29 septembrie – În urma evaluării ofertelor depuse de asocierea SC Construcții Bihor SA cu SC Terratest Geotehnic SA și asocierea SC Rost Construct SRL cu De Vivo Spa și SC ArtLand Tecnologie Costruttive SRL, oferta câștigătoare a fost desemnată cea depusă de asocierea SC Construcții Bihor SA cu SC Terratest Geotehnic SA, cu o propunere financiară de 24.151.543,64 lei fără TVA, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni. Lucrarile vor fi platite prin credit furnizor.

15. 2015, februarie – demareaza, in sfarsit, lucrarile la parcare. Termenul prevazut este de 18 luni, adica august 2016, valoarea lucrarilor este de 24.151.543,65 lei plus TVA, valoarea urmand sa fie platita firmelor Construcții Bihor și Terratest Geotehnic.

16. 2016, noiembrie – termenul lucrarii (august 2016) este depasit, viceprimarul Florin Birta anunta ca va prelungi contractul cu Constructii Bihor iar lucrarea va fi suplimentata cu maxim 3% pentru cheltuieli neprevazute. Noul termen de finalizare este sfarsitul anului 2017.

17. 2017, 16 mai – primarul Ilie Bolojan acuza in conferinta de presa nepriceperea si delasarea proiectantului clujean adus de RDS RCS si anunta schimbarea acestuia cu o firma din Oradea precum si revizuirea proiectului si avanseaza un nou termen de finalizare, mijlocul lui 2018. Parcarea va avea 455 de locuri.

18. 2017, august – reincep lucrarile la parcare cu noul proiectant. Viceprimarul Florin Birta anunta un nou termen de realizare: finalul anului 2018, parcarea urmand sa fie acoperita de o zona verde.

19. 2018, 24 maiHCL 525 modifica articolul 1 din HCL 90/2012 dar si HCL 622/2014. Noii indicatori tehnico-economici prevad marirea pretului aferent investitiei de la la 26.797.234,00 lei plus TVA la 43.200.940,85 lei plus TVA.

20. 2018, 24 maiHCL 547 privind aprobarea unui act aditional la acordul de asociere nr. 42146/09.03.2012 cu RCS RDS avand in vedere:

– necesitatea inchiderii, la stadiul fizic actual a contractului de lucrari nr. 11677/17.12.2014 incheiat intre Mun.Oradea, prin A.D.P, RCS – pe de o parte, si Constructii Bihor pe de alta parte, privind executia parcarii,

– cerinta derulării unei noi proceduri de achizitie publica prin organizarea unei licitatii publice in vederea atribuirii lucrărilor necesare finalizarii investitiei;

– HCL 525/24.05.2017 pentru modificarea articolului nr. 1 HCL nr. 90 din 29 februarie 2012, respectiv a HCL nr. 622 din 31 iulie 2014, privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru realizarea obiectivului de investiție: Parking subteran str. Independenței Oradea

– disponibilitatea RCS&RDS de a contribui la realizarea investitiei in limita sumei de 7.309.706 lei (30,266% din 24.151.543,65 lei), initial avuta in vedere de parti la semnarea contractului;

22. 2018, 24 septembrieHCL 887. Avand in vedere prevederile art. 3 din Actul Adițional nr. 2 la Contractul de asociere nr. 42146/2012, partile se obliga ca, ulterior atribuirii contractului de executie ca urmare a finalizarii procedurii de achizitie publica, sa semneze un act aditional privind stabilirea contributiei financiare a fiecarei parti la realizarea investiei, tinand cont de disponibilitatea financiara a RCS &RDS de a contribui la realizarea investitiei in limita sumei de 7.309.706 lei (30,266% din 24.151.543,65 lei), initial avuta in vedere de parti la semnarea contractului. Partile vor stabili cotele parti ce revin fiecareia din constructia realizata, pe baza criteriilor ce se vor stabili de comun acord.

23. 2018, 24 septembrie HCL 889 privind luarea măsurilor necesare continuării, respectiv finalizării investiției „Parking subteran strada Independenței Oradea”. Se decide preluarea în domeniul privat al Municipiului Oradea a construcției „Parcare subterană strada Independenței” la stadiul fizic actual (Etapa I) în valoare de 6.349.010,44 lei cu TVA inclus în baza facturii emise de Administrația Domeniului Public SA, respectiv aprobarea unor măsuri privind continuarea (Etapa II), respectiv finalizarea investiției.

24. noiembrie 2018 – Constructii Bihor castiga si noua licitatie pentru definitivarea lucrarilor la Parcarea de pe strada Independentei. 

25. 2019, martie – viceprimarul Florin Birta explica stadiul lucrarii, vorbeste de 460 (!!) de locuri de parcare si da ca termen de finalizare sfarsitul anului 2019.

26. 2019, iulie – Viceprimarul Florin Birta spune ca lucrarea va fi gata pana la finalul anului 2019 daca vremea va fi buna. Proiectantul piatetei construita peste parcare este arhitectul Daniel Tivadar, implicat si in cunoscutul proiect al Dealului Ciuperca. Se cauta solutii pentru stabilizarea cladirii Sinagogii si a zidului aferent.

27. 2018, 19 noiembrie – HCL 912 pentru modificarea și completarea art. 1 a HCL nr. 525/2018 privind aprobarea indicatorilor tehnicoeconomici pentru realizarea obiectivului de investiție: Parking subteran str. Independenței Oradea. Se hotaraste adiționarea obiectului II al investiției care este „ amenajarea zonei publice situate între Podul Sf. Ladislau și Sinagoga Sion, de la cota -0,60 la cota 0,00, peste parking” la pretul de 9.947.361 lei plus TVA la care se adauga OBIECTUL I – parkingul subteran propriu-zis, până la cota – 0,60 m la pretul de 43.200.941 lei plus TVA. Total obiectiv 1 + 2 = 53.148.302 lei plus TVA.

28. 2020, ianuarie – lucrarile la parcare continua. Ultimul termen de finalizare avansat de Primaria Oradea: aprilie 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>