„Participativa” si nu prea…

„Participativa” si nu prea…

Depusa ca propunere USR Bihor inca din data de 27 martie 2017 (link), bugetarea participativa a fost implementata de Primaria Oradea prin Hotarare a Consiliului Local in data de 26 octombrie 2017. Inca de la inceput, demersul s-a desfasurat greoi, a avut numeroase sincope pe traseu si a sucombat definitiv in cursul anului 2019 cand nu s-a mai organizat nicio sesiune de depunere de proiecte pentru anul viitor. Stadiul de implementare al proiectelor votate si aprobate pentru finantare in sesiunile anterioare este incert si putin cunoscut de oradeni.

USR Bihor doreste sa atraga atentia asupra acestei initiative si sa contribuie, in continuare, la imbunatatirea si functionarea fireasca a acesteia, considerand-o imperios necesara pentru bunul mers al unei democratii locale autentice.

Lipsa de interes a Primariei Oradea pentru acest demers pare inexplicabila dat fiind faptul ca oradenii l-au primit cu entuziasm si au demonstrat ca au idei si ca vor sa se implice in modelarea comunitatii locale. La prima editie desfasurata au fost depuse 199 de proiecte dintre care au fost validate 42 de proiecte care au insumat 21 993 voturi exprimate online si direct. La cea de-a doua editie organizata au fost depuse cu 55% mai putine proiecte decat in sesiunea anterioara: 91 de proiecte depuse, 52 de proiecte validate ce au intrunit 22 313 voturi.

Pa parcursul celor doua sesiuni de bugetare participativa, Primaria Oradea a gestionat defectuos intregul demers astfel incat in cea de-a doua sesiune a fost nevoie de prelungirea la aproape 5 luni a termenului de depunere proiecte fata de numai o luna, perioada aferenta primei sesiuni. Pe tot parcursul sesiunilor de depunere – evaluare – votare au existat acuze publice de lipsa de transparenta a votului online, de vot multiplu sau de vot cu buletine deja marcate cu o anumita optiune. Primaria Oradea a modificat regulamentul de participare in sensul eliminarii institutiilor de invatamant dintre cei care pot beneficia de aceasta initiativa deoarece acestia au o capacitate prea buna de lobby si de mobilizare a votantilor. Mai mult, Primaria a comunicat deficitar si a fost acuzata de opozitia locala ca a politizat demersul de bugetare participativa invalidand proiecte care in alte orase (Cluj Napoca) erau clar de interes public si votate masiv (cazul defibrilatoarelor cardiace mobile) si incercand sa manipuleze sistemul in asa fel incat la vot sa ajunga proiectele pe care oricum Municipalitatea intentiona sa le implementeze (exemplu: parcare la Spitalul Clinic Judetean, modernizare Strand Iosia, etc). Ori, in opinia noastra, acest aspect goleste de continut intreg demersul de bugetare participativa, rolul acestuia fiind tocmai acela de a lasa o mica parte din puterea de decizie asupra bugetului public in mana cetatenilor in scopul de a-i cointeresa si responsabiliza pe acestia in bunul mers al lucrurilor in comunitatile din care fac parte.

Chiar si in aceste conditii, 20 de proiecte au fost alese pentru finantare si implementare. Dintre acestea, din cate stim, unul singur a fost finalizat, la unul dintre ele s-a renuntat definitiv (reabilitarea fostei Case de Cultura din Podgoria), alte 2-3 proiecte se afla in faza de licitatie a lucrarilor cu perspectiva de demarare si excutie in anul 2020 iar cele mai multe se afla inca in faza de elaborare studii de fezabilitate, studii de oportunitate, realizare PUZ, aprobare indicatori tehnico economici, etc.

USR Bihor considera ca este imperativa reluarea procesului de bugetare participativa si demararea unei noi sesiuni de depunere proiecte pentru anul 2020 in paralel cu accelerarea demersurilor pentru implementarea celor deja asumate. De asemenea, consideram ca se impune analizarea disfunctionalitatilor survenite in sesiunile anterioare in scopul imbunatatirii si perfectionarii sistemului, cu atat mai mult cu cat exista orase si chiar sate in care bugetarea participativa functioneaza firesc de ani de zile. Nu in ultimul rand, solicitam modificarea regulamentului de organizare in sensul schimbarii componentei comisiei care analizeaza si valideaza proiectele supuse apoi votului public. Consideram ca o comisie constituita prin dispozitia Primarului Municipiului Oradea si care este formata exclusiv din membri ai diferitelor directii si servicii din Primaria Oradea emite analize si avize care respecta doar un punct de vedere unilateral: al finantatorului. In felul acesta este contrazis chiar spiritul si scopul bugetarii participative: descentralizarea deciziei si includerea cetatenilor in procesul de elaborare de politici publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>