„Marea asfaltare” din Sântandrei

„Marea asfaltare” din Sântandrei

La începutul anului 2017, Primăria Sântandrei primea un “cadou” neaşteptat din partea Guvernului PSD-Dragnea, respectiv o sumă de bani pentru asfaltarea a 13 străzi din comună (3.54 KM), prin PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2), la fel ca alte zeci de comune din judeţ. 

Prin acelaşi program de finanţare, aprobat în aceeaşi zi pentru comunele din toată ţara, unele primării din Zona Metropolitană Oradea au finalizat proiectarea, licitaţia şi execuţia lucrărilor în maximum 2 ani. În comuna “lucrului bine făcut”, Primăriei Sântandrei i-a luat aproape 3 ani pentru a organiza o banală licitaţie şi a găsi un constructor.

În ciuda faptului că la licitaţie a participat o cunoscută firmă de construcţii din Bihor, administraţia Mărcuş a preferat să încheie contract cu firma STAR PRO CENTER Bucureşti. Această societate avea doar de 1 an ca obiect de activitate “Construcţii” şi a executat doar anvelopări de blocuri, devenind abonată la contracte pe banii statului cu diverse Primarii din sudul tarii.

STAR PRO CENTER, firmă de apartament, care până acum câţiva ani presta “Comerţ cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, în magazine specializate” (conform ANAF), avea un singur angajat în 2017, fără utilaje şi fără expertiză în construcţii. De parcă asta n-ar fi fost de ajuns, patroana societăţii şi-a dovedit “experienţa” în asfaltări de drumuri administrând în trecutul nu foarte îndepărtat un studio de videochat.

Cireaşa pe tort a fost pusă luna trecută, când celebra „societate de construcţii” selectată de administraţia Mărcuş a intrat în insolvenţă, neplatindu-şi subcontractorii şi abandonând lucrarea. 

Incompetenţa administraţiei locale a lăsat locuitorii celor 13 străzi în praf şi noroi, risipind speranţele acestora de a avea în sfârşit condiţii civilizate, după ani şi ani de promisiuni neonorate.

Desigur, administraţia din Sântandrei ne va răspunde că a fost o licitaţie transparentă, organizată prin SEAP, şi că orice companie putea participa. Drept urmare, adresam Primăriei Sântandrei următoarele întrebări:

  1. De ce organizarea licitaţiei şi desemnarea unui constructor a durat aproape 3 ani ? 
  2. De ce nu s-au stabilit criterii clare de participare la licitaţie ?
  • Experienţă în proiecte similare de asfaltări drumuri
  • Dovada deţinerii unor utilaje care să permită execuţia lucrării
  1. Cine ar fi trebuit să evalueze istoricul “fascinant” al acestei companii în etapa de licitaţie, înainte de selecţia finală?
  2. De ce nu a fost reziliat contractul imediat după abandonarea lucrărilor şi s-a preferat aşteptarea intrării în insolvenţă a SC STAR PRO CENTER ? Din acest moment, rezilierea devine aproape imposibilă, întrucât firmele aflate în insolvenţă sunt protejate de legile în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>