Partidele, ONG-urile și bihorenii

Partidele, ONG-urile și bihorenii

Finanțări nerambursabile acordate anumitor ONG-uri

Recent, presa locală din Oradea a dezvăluit că Direcția Națională Anticorupție desfășoară o anchetă – deocamdată „in rem” – în privința finanțărilor nerambursabile acordate unor ONG-uri din Oradea și județul Bihor de către coaliția PSD-UDMR-ALDE fiind solicitate Consiliului Județean numeroase documente contabile. Suspiciunea care se vehiculează în spațiul public este că banii publici sunt direcționați, sub influența politicienilor, către anumite ONG-uri care, în fapt, finanțează campanii electorale, activiști politici și/sau firme apropiate de liderii politici implicați în procesul de decizie de la nivelul Consiliului Județean Bihor.

Uniunea Salvați România – Filiala Bihor ia act cu îngrijorare de acest context și atrage atenția că acest scandal riscă să ia amploare și să producă efecte dezastruoase de imagine asupra întregului sector de inițiativă civică din județul Bihor, un sector și așa destul de greu încercat în ultimii ani. Dacă se va dovedi că a fost creat un sistem de fraudare a mecanismului de acordare a finanțărilor nerambursabile prin intermediul unor asociații nonguvernamentale controlate politic, atunci acest sistem nu a putut fi inventat și folosit fără complicitatea factorilor de decizie politică de la nivelul administrației locale și județene.

Voluntariat într-un sistem putred & limitat?

USR Bihor consideră această situație ca fiind un alt semn al putreziciunii unui sistem care își arată astfel limitele și scârțâie din toate încheieturile, un sistem pus la punct de politicieni determinați să-și creeze, să-și mențină și să-și perpetueze avantajele dobândite prin control politic. La această stare de fapt au contribuit și contribuie în continuare, în egală măsură, liderii PSD, UDMR, ALDE și PNL. Aceștia, deși nu pierd nicio ocazie să se acuze reciproc de incompetență și rea-voință, nu ezită – la fiecare ciclu electoral – să încheie noi alianțe cu „dușmanii de moarte” în scopul menținerii controlului asupra pozițiilor de decizie, perpetuând apoi aceleași metode și aceleași rețete inventate și testate cu ani în urmă, conform conceptului „la vremuri noi, tot noi”.

La nivel național, începând cu anul 2016, discursul public în ceea ce privește societatea civilă din România a fost dus la un nivel absurd și paroxistic. PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, a preluat, a răspândit și a întărit o adevărată teorie a conspirației conform căreia ONG-urile din România sunt reprezentanți ai unui închipuit „stat paralel”, iar finanțarea lor este asigurată de miliardarul George Soros, cu interese potrivnice României. Mai mult, coaliția PSD-ALDE-UDMR s-a asigurat că legislația din România referitoare la finanțarea acestui tip de asociații este schimbată deseori, modificările impuse revoltând întreagă societate civilă care consideră că aceste măsuri nu urmăresc nimic altceva decât îngreunarea accesului ONG-urilor la finanțări și, în final, dezintegrarea acestei forme de asociere.

La nivel județean, PSD, UDMR și ALDE par să nu aibă însă probleme de conștiință atunci când vine vorba de colaborări cu acești reprezentanți ai „statului paralel”. Liderii PNL Oradea acuză coaliția de conducere a Consiliului Județean Bihor (UDMR-PSD-ALDE) pe tema finanțărilor nerambursabile acordate ONG-urilor, reclamând nereguli în procedura și direcționarea preferențială a fondurilor către ONG-uri controlate politic, cu accent pe ONG-urile maghiare. Aceștia acuza că unele ONG-uri primesc finanțări generoase, organizează zile de comună, festivaluri și alte manifestări publice la care liderii politici și partidele fac „băi de mulțime” și se înfruptă din beneficiul de imagine.

Fundațiile rămân abonate la banii publici

La nivel local însă, liderii PNL preiau și ei teoriile privind „statul paralel”, le adaptează și le folosesc după cum impune interesul de moment. ONG-urile sunt astfel „niște terminații mascate ale sistemului” care „dacă nu primesc bani de la Primărie sau Consiliul Județean, nu fac altceva”. În consecință, Consiliul Local Oradea, controlat majoritar de PNL, dă și el o lovitură sectorului ONG mărind (în unele cazuri chiar și cu 500%) prețul chiriei pentru asociații și fundații și stopând finanțările nerambursabile acordate pentru proiecte venite din societatea civilă privind învățământul, tineretul, sportul, mediul sau cultură.

USR Bihor a analizat finanțările nerambursabile acordate de Consiliul Județean Bihor dar și finanțările acordate de către Consiliul Local Oradea în perioadă 2008-2012, perioadă în care PNL se afla în alianță cu UDMR. Spre surpriza noastră, am regăsit pe lista finanțărilor de la CL Oradea exact aceleași asociații și fundații care, astăzi, sunt suspicionate pentru accesarea preferențială și cheltuirea nejustificată a banilor publici de la CJ Bihor.

De exemplu, Fundația Varadinum a obținut de la Primăria Oradea, între 2008-2012, 73900 lei pentru 5 proiecte, unul dintre ele fiind chiar Festum Varadinum. Uniunea Studenților Maghiari (al cărei fost șef-Debreczeni Sandor-conduce acum o altă firmă arătată cu degetul, Festinus SRL) a fost finanțată cu 158000 de lei pentru 24 de proiecte, Asociația Pertinax a luat și ea 52800 de lei pentru 19 proiecte, Asociația Tanoda a fost finanțată cu 46000 de lei pentru 14 proiecte, Asociația Szigligeti a avut 5 proiecte finanțate cu 23000 de lei, iar la finalul listei apare și Asociația Szacvay cu 6000 de lei pentru 2 proiecte. Toate aceste asociații – dar și altele – obținând, simultan, finanțare pentru 3-5 proiecte în fiecare an, pe mai multe linii de aplicare: cultură, învățământ, mediu, sport, tineret, etc. Ulterior, după ce UDMR a pierdut postul de viceprimar de la Primăria Oradea datorită constituirii USL-ului (PNL + PSD), aceste finanțări nerambursabile nu s-au mai acordat. În realitate însă, Primăria Oradea nu a „închis conductă banilor publici” ci doar a mutat „portofelul” în alt buzunar, cel al propriei asociații – APTOR – de unde banii sunt cheltuiți cu și mai mare viteză și în sume mult mai consistente (aproximativ 1,5 milioane de euro/an), fără impedimentul procedural al depunerii de proiecte, al nominalizării unor comisii care să analizeze oportunitatea finanțării proiectelor sau care să urmărească execuția și decontul final al sumelor.

Criza sectorului nonguvernamental se adâncește

USR Bihor nu dorește să se substituie organelor de anchetă abilitate să facă lumină în acest caz. Simpla enumerare și vehiculare în spațiul public a unor nume și suspiciuni nu echivalează în România, din fericire, cu un verdict de vinovăție. Vrem însă să cunoaștem faptele și adevărul, la fel că orice cetățean interesat că banii rezultați din taxele și impozitele plătite de el să se întoarcă în comunitate și să fie cheltuiți corect. Îi îndemnăm pe cetățeni să privească dincolo de declarațiile sforăitoare din presă, să analizeze faptele și să depună eforturi pentru a discerne adevărul de minciună.

USR Bihor consideră că tot acest context toxic creat de vechea clasă politică nu face nimic altceva decât să adâncească o criză a sectorului nongurvernamental și să producă, într-un final intenționat sau nu, descurajarea și destructurarea oricărei forme de inițiativă civică din Bihor cu efecte greu de calculat asupra beneficiarului direct, comunitatea locală. Se aruncă astfel, în mod nedrept, asupra întregului sector ONG activ din Bihor o suspiciune și o lumină nefavorabilă cu efecte dramatice pe termen lung. Se pun sub semnul îndoielii, al falsului și al intereselor meschine eforturile și munca admirabilă a unor oameni dedicați și profesioniști care se văd prinși ca victime colaterale în focul încrucișat al declarațiilor politice și al suspiciunilor vehiculate în spațiul public.

Considerăm că este datoria noastră să analizăm, să verificăm și să transmitem comunității locale un punct de vedere corect și pertinent, să propunem soluții practice și adecvate. Cerem astfel reprezentanților PSD, UDMR, ALDE și PNL din Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean Bihor următoarele minime măsuri care să asigure transparentizarea și profesionalizarea actului de finanțare nerambursabilă pentru organizațiile din sectorul civic:

  • realizarea unui studiu și a unei strategii coerente asupra necesităților dar și aportului societății civile în Oradea și județul Bihor.
  • restabilirea regimului finanțărilor nerambursabile acordate ONG-urilor de către Consiliul Local Oradea și suplimentarea acestor finanțări până la nivelul suficient identificat în strategia menționată anterior.
  • asigurarea transparenței asupra proiectelor depuse și asupra procesului decizional la nivelul Consiliului Județean Bihor și al Consiliului Local Oradea.
  • eliminarea controlului politic asupra deciziei și comisiilor care analizează proiectele depuse pentru finanțare și decontare.
  • cooptarea unor evaluatori independenți, competenți și instruiți pentru asigurarea unei evaluări profesionale a proiectelor depuse.
  • evaluarea rezultatelor obținute și realizarea unei corespondențe între acestea și strategia urmărită de CL Oradea și CJ Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>