Ai cui sunt câinii fără stăpân? Soluții propuse în urma dezbaterii

A doua dezbatere USR Aleșd -“Ai cui sunt câinii comunitari?”

După prima dezbatere solicitată Primăriei Orașului Aleșd privind regulamentul locurilor de parcare, a doua dezbatere USR Aleșd a fost despre o altă problemă întâlnită în Aleșd, și anume câinii fără stăpân.

Gestionarea câinilor fără stăpân din Aleșd este o problemă serioasă pentru administrația locală care nu reușește să găsească soluții prinvind rezolvarea acestei probleme. Săptămânal apar articole în presa locală sau pe rețelele de socializare în care aleșdenii prezintă această problemă și solicită ajutor primăriei pentru rezolvare.

Din nefericire în acest moment nu există în subordinea Primăriei Orașului Aleșd un centru de gestionare a câinilor fără stăpân și o direcție sau serviciu care să se ocupe de acest aspect. Din aceste motive treptat Orașul Aleșd s-a transformat într-un veritabil spațiu liber destinat câinilor comunitari. Despre această problemă nu s-a discutat niciodată într-un cadru organizat, iar USR Aleșd a solicitat administrației locale organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect (în data de 17.05.2018), dezbatere care nu a fost organizată.

Astfel, USR Aleșd a organizat o dezbatere publică cu specialiști în domeniu pe baza acestui subiect. Au discutat despre această problemă și au propus soluții mai mulți specialiști în domeniu, reprezentanți ai organizațiilor ne-guvernamentale, membri USR, în cadrul evenimentului ”Ai cui sunt câinii comunitari?”. La această dezbatere au participat, printre alții, Sebastian Bradea, presedinte USR Aleșd, Ciucle Sergiu, medic veterinar, Ildiko Kosztin, președinte organizația Animal Shields Oradea, Daniela Cotuna, jurist Animal Shields Oradea, Carmen Crisan, membru USR, Daniel Filimon, membru USR, Mioara Crisan, membru USR, Todoca Ioan, primar al oraşului Aleșd, Caracoancea Gheorghe, consilier local PSD, Cipleu Sorin- Leontin, consilier local PSD, Attila Kiss, cetățean din Aleșd, Bogdan Balint, președinte RO100 Aleșd.

Sebastian Bradea, președintele USR Aleșd a ținut să sublinieze importanța încurajării adopțiilor și a sterilizărilor cu ajutorul autorităților locale. Totodată consideră important reducerea cheltuielilor prin reorientare spre un adăpost privat, unde primăria să sprijine o astfel de inițiativă prin concesionarea unui teren. Este oportună și adoptarea unei hotărâri a consiliului local pentru sterilizări din bugetul primăriei și pentru amenzi pentru cei care nu respectă legea și refuză sterilizarea.

Soluțiile USR Aleșd privind situația câinilor fără stăpân

Printre soluțiile propuse în cadrul dezbaterii se numără:

1. Realizarea unui recensământ al câinilor fără stăpân pentru a cunoaște exact numărul câinilor fără stăpân din oraș și gravitate problemei cu care ne confruntăm.
  1. Demararea unui program privind sterilizarea, vaccinarea și microciparea animalelor cu și fără stăpân deoarece este principala cauză a creșterii numărului de câini fără stăpân. La fel de important este și urmărirea câinilor cu stăpân, de către autoritățile abilitate, veterinar zonal și reprezentat al primăriei pentru asigurarea sterilizării a unui număr cât mai mare de câinii cu stăpân și cu vaccinuri la zi, ața cum prevede legea.
  1. Adăpost public/privat, realizarea unui centru pentru gestionarea câinilor fără stăpân într-un parteneriat public-privat. Mai mulți cetățeni și-au arătat disponibilitatea pentru a ajuta financiar construcția unui asemenea centru.
  1. Încurajarea adopțiilor

USR Aleșd consideră necesară menținerea dialogului, între cetățenii orașului nostru, primărie, consulul local și specialiștii în protecția animalelor și veterinarii, pe de alta parte pentru a găsi cele mai umane și cel mai puțin costisitoare soluții. În aceste condiții vom sprijinii un program de incurajare a adopțiilor, un program pentru sterilizarea câinilor, unde, cu ajutorul partenerilor de la de ONG-uri în protecția animalelor și a medicilor veterinari, vom veni și cu un proiect pe care îl vom pune pe masa consiliului local și a primăriei. Ne manifestam încrederea că prin menținerea comunicării între toate părțile implicate comunitatea noastră va beneficia de cea mai modernă și fiabilă soluție în privința câinior comunitari. Împreuna pentru mai bine!