Lansare „Oameni noi în politică” – Oradea

Inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”

„Oameni noi în politică” este o inițiativă cetățenească a 17 români, susținută de 26 de organizații civice și 4 partide politice care cred în valori democratice, în libertate și în domnia legii. Inițiativa „Oameni Noi” este continuarea firească a campaniei „Fără Penali în funcții publice” și a fost demarată în baza Legii 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni. Inițiativa a fost deja publicată în Monitorul Oficial și are nevoie de 100.000 de semnături pentru a ajunge în Parlament. Aceasta propune:

1) Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin;

2) Introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de un partid;

3) Dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naționale și cetățenilor români cu domiciliul în afara țării;

4) Românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară;

5) Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare;

6) Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri.

Proiectul „Oameni noi în politică” este susținut de organizațiile civice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și de formațiunile politice: Mișcarea România Împreună, Partidul PACT pentru România, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.

USR Bihor susține inițiativa ”Oameni noi în politică”

În județul Bihor, inițiativa cetățenească de modificare a legii electorale Oameni Noi în politică este susținută de Oradea Civică, Platforma România 100, Partidul PACT pentru România și Uniunea Salvați România, care vor lansa inițiativa în Oradea, vineri, 14.09.2018, de la ora 10:00 în Pasajul Vulturul Negru și totodată vor demara în strânsă colaborare campania de strângere de semnături. Vor urma evenimente comune și în alte localități ale județului, unde voluntarii campaniei „Oameni Noi” adună începând de astăzi și până la sfârșitul anului semnături și susținere pentru oameni noi în politică.

Mai multe detalii despre iniţiativa cetăţenească de reformă a legislaţiei electorale se pot găsi pe www.oameni-noi.ro. Tot de aici poate fi descărcată lista pentru fiecare judeţ şi sunt menţionate punctele de colectare pentru listele completate