Primăria Oradea încearcă să dreagă busuiocul

Primăria Oradea încearcă să dreagă busuiocul

În ultimele zile toată lumea e cu ochii pe Parlament, dar totuși trebuie să ne întoarcem puțin privirea spre Oradea

Și anume la hotărârea de consiliu local prin care se stabilea un program de lucru foarte lung al spațiilor de pe strada Republicii. La vremea respectivă USR Bihor a fost singurul care a sesizat că nu e normală o asemenea măsură.

În urma dezbaterii publice ce a avut loc în data de 21 septembrie 2017, în care Primăria Oradea își exprima intenția de a mări impozitul cu 50% a terenurilor fără construcții edificate, din centrul orașului, precum și introducerea programului prelungit pentru agenții economici ce își desfășoară activitatea în zona centrală a orașului, atrăgeam atenția asupra faptului că intervenția administrației în sfera economicului este nocivă.

Iată că acum evenimentele ne dau dreptate: agenții economici au realizat în cele din urmă că prelungirea programului de lucru presupune cheltuieli suplimentare, iar în cele mai multe cazuri presupune noi angajări, în condițiile în care administrația nu le poate garanta că vor crește proporțional vânzările.

Spuneam la vremea respectivă că măsura are lacune imense de logică economică, deoarece nu programul de lucru trebuie prelungit pentru a aduce clienți sau turiști, ci aceștia din urmă au rol determinant în prelungirea programului de lucru, cu alte cuvinte dacă există cerere, oferta se va adapta pe măsură. Altfel nu faci decât să pui carul înaintea boilor și condamni la faliment afaceri cu potențial.

Iată ce afirmam atunci:
”…Considerăm că încercarea Primăriei de a limita activitățile desfășurate în perimetrul vizat nu face decât să aducă o atingere gravă dreptului de proprietate, demnă de un regim totalitar, nu de un partid ce se declară liberal. Limitarea liberei inițiative nu a avut niciodată efecte pozitive în economie…” (link)

După nouă luni de la adoptare, ca urmare a zeci de plângeri (numărul este în continuă creștere), Consiliul Local intenționează să schimbe decizia și să limiteze programul de muncă al angajatilor din privat (?!). Noua HCL care se va adopta demonstrează că am avut dreptate atunci.

După cum constata și presa în acea vreme, interesul orădenilor pentru dezbaterea publică a fost extrem de redus, chiar și al firmelor care erau direct interesate de subiect. De aceea subliniem încă odată că participarea cetățenilor la dezbateri publice este foarte importantă, deoarece se pot evita astfel de anomalii și intervenții brutale în bunul mers al economiei locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>