Corupția nu are bariere nici etnice, nici de statut social – Fără Penali în Funcții Publice

Corupția nu are bariere nici etnice, nici de statut social – Fără Penali în Funcții Publice

Inițiativa Fără penali in funcții publice – Corupția nu are bariere nici etnice, nici de statut social

Uniunea Salvați România a inițiat și sprijinit această inițiativă cetățenească deoarece unul dintre angajamentele sale principale încă de la înființarea este de a reprezenta vocea societății civile în Parlament ori această campanie își dorește transpunerea în realitate a punctului 8 din noua Declarație de la Timișoara.

Până în prezent, la nivel național, s-au strâns 131.000 de semnături iar la nivelul județului Bihor 5.000 de semnături, aceste numere reprezentând strict semnăturile centralizate nu cele colectate efectiv. În acest sens menționăm că pe site-ul www.farapenaliinfunctiipublice.ro există înscriși peste 350 de oameni pentru județul Bihor din care mulți și-au asumat rolul de multiplicatori, strângând semnături pentru aceasta inițiativă.

Oradea Civică 2017 a susținut această inițiativă încă de la începutul campaniei de strângere de semnături. Și-au asumat să strângă 5000 de semnături iar până în acest moment a reușit să strângă 2000 de semnături.

Deoarece corupția și activitatea penală nu țin cont de bariere etnice, nici ca și autori dar nici ca și victime, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania își asumă ca începând de azi să susținută inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” prin strângerea de semnături în comunitățile maghiare. Conform liderilor PPMT prezenți comunitatea maghiară se confrunta cu aceeași problemă a alienării membrilor ei fata de viata politica și civică, datorată vechilor actori politici de ambele naționalități.

Inițiativa cetățenească își propune să interzică persoanelor condamnate penal, și care nu au fost încă reabilitate, să ocupe funcții publice alese. În timp ce inițiativa era depusă pe masa Monitorului Oficial, la Camera Deputaților au fost votate legile justiției de către reprezentanții actualei coaliții de guvernare. Un demers care arată că celor din PSD-ALDE le este teamă de justiție și vor să controleze statul prin acapararea justiției.

Inițiativa are ca scop modificarea Articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă pe masa Parlamentului este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate dintre județele țării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers necesar României.

Pentru a strânge semnăturile avem nevoie de ajutorul a mii de voluntari! Lista de semnături este disponibilă pe site-ul campaniei. Imprimați lista corespunzătoare județului dumneavoastră în format A4, doar față. Completați listele cu rigurozitate, de mână, cu pix albastru, indicând toate datele așa cum apar ele în cartea de identitate a semnatarului. Pe site veți găsi toate indicațiile necesare completării acestor liste, precum și exemple de completare.

La Conferința de presă au participat:

  • Csomortanyi Istvan – președinte PPMT Bihor
  • Zatyko Gyula – lider PPMT
  • Bursasiu Cosmin – vicepreşedinte Oradea Civica 2017
  • Dumitriu Vasile – secretar Oradea Civica 2017
  • Cristian Rusu – președinte USR Bihor
  • Ioan Gal – președinte USR Oradea și coordonator proiect Fără penali pentru jud. Bihor
  • Silviu Dehelean – deputat USR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>