Inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” – Cort pentru semnături la Oradea

Cort USR Bihor pentru strângere semnături în parcul 1 Decembrie pentru inițiativa „Fără Penali în funcții publice”

În cadrul inițiativei „Fără Penali în funcții publice”, USR Bihor a amenajat în parcul 1 Decembrie din Oradea (zona statuii Eroului Necunoscut) un cort personalizat cu însemnele inițiativei pentru strângerea de semnături. Sunt invitați atât orădenii, cât și persoane din alte localități zilnic între orele 17:00 și 19:00 să semneze pentru această inițiativă. În intervalul orar 10:00 – 16:00 de luni până vineri se mai poate semna sau se pot depune liste de semnături și la sediul USR Bihor din Calea Republicii nr. 3-5 (in spatele complexului Mercur/sediului Liberty).

Vă reamintim că inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, susținută de USR, a fost publicată în Monitorul Oficial. Uniunea Salvați România sprijină această inițiativă, deoarece unul dintre angajamentele sale este de a reprezenta vocea societății civile în Parlament.

Inițiativa cetățenească își propune să interzică persoanelor condamnate penal, și care nu au fost încă reabilitate, să ocupe funcții publice alese. În timp ce inițiativa era depusă pe masa Monitorului Oficial, la Camera Deputaților au fost votate legile justiției de către reprezentanții actualei coaliții de guvernare. Un demers care arată că celor din PSD-ALDE le este teamă de justiție și vor să controleze statul prin acapararea justiției.

Inițiativa are ca scop modificarea Articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă pe masa Parlamentului este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate dintre județele țării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers necesar României.

Pentru a strânge semnăturile avem nevoie de ajutorul a mii de voluntari! Lista de semnături este disponibilă pe site-ul campaniei. Imprimați lista corespunzătoare județului dumneavoastră în format A4, doar față. Completați listele cu rigurozitate, de mână, cu pix albastru, indicând toate datele așa cum apar ele în cartea de identitate a semnatarului. Pe site veți găsi toate indicațiile necesare completării acestor liste, precum și exemple de completare.