USR Bihor s-a întâlnit, miercuri, cu o delegaţie a partidului Momentum, din Ungaria, condusă de președintele acestuia, András Fekete-Győr. Delegaţia a venit la Oradea şi pentru o întalnire cu comunitatea maghiară.
Datorită unor viziuni comune pe care USR și Momentum le împărtășesc, reprezentanți ai Uniunii Salvați România și ai formațiunii Momentum s-au întâlnit şi pe 10 iulie 2017, la Budapesta, pentru a discuta viziunile politice și planurile pentru viitor, dar și pentru a studia perspectiva de a colabora cu alte mișcări politice cu vederi similare. În acest sens la intâlnirea de ieri a fost prezent și deputatul USR Cristian Seidler, mandatat de Biroul National USR privind colaborarea cu Momentum, alături de deputatul USR Bihor, Silviu Dehelean.
Momentum este un partid nou, proeuropean și cu o agendă explicită anti-corupție, care provine dintr-o mișcare civică foarte critică la adresa politicilor iliberale și antieuropene ale guvernării lui Viktor Orbán. Primul mare succes al mișcării a fost forțarea retragerii candidaturii Budapestei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, prin strângerea a peste 250.000 de semnături. Cu un parcurs de coagulare a forțelor din societatea civilă asemănător cu cel al USR, Momentum va încerca, conform declarațiilor liderului András Fekete-Győr, să treacă, la doar un an după înființarea formațiunii, de pragul electoral de 5% necesar intrării în parlament. Obiectivul declarat al Momentum este însă intrarea la guvernare și schimbarea modului de a face politică în Ungaria, prin crearea unei baze de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut.
Vizita reprezentanților Momentum la Oradea face parte dintr-un turneu de promovare a noii mișcări politice din Ungaria în rândul comunităților de cetățeni maghiari care trăiesc în afara granițelor țării. Astfel, după ce au vizitat comunități din Serbia, Muntenegru și Voivodina, Momentum a organizat evenimente în Cluj, Timișoara și Arad, ultima vizită fiind la Oradea, în încercarea de a convinge electoratul maghiar că politica de respingere a valorilor UE și de apropiere de Rusia, promovată de guvernarea Fidesz-Jobbik, dăunează nu doar proiectului UE, ci și intereselor pe termen mediu și lung ale maghiarilor.