Consilier local, nu cetățean

Consilier local, nu cetățean

Regulamentul pentru parcări în orașul Aleșd a fost în dezbatere publică în data de 19 ianuarie 2018, la insistențele USR Bihor, parcurgând, pentru prima dată întreaga procedură, adică a intrat într-o dezbatere publică reală, unde fiecare cetățean, fie el consilier sau nu, a putut să-i aducă amendamente. Cei care nu au fost impresionați de aceasta premieră de democratizare a procesului decizional în Aleșd au fost consilierii locali PSD+ALDE, care au considerat că nu este necesară prezența lor.

În Consiliul Local al orașului Aleșd există un „consilier”: dl. Călin Dubău, care consideră și afirmă că „eu nu sunt cetățean, sunt consilier local”. Într-un dialog întâmplator (https://goo.gl/7d1E2W), din Consiliul Local Aleșd în Parlamentului European, dl. Dubău a și primit un răspuns suficient de clar despre meseria supremă de cetățean, de la dl. Gabriel Liiceanu, pe care îl invităm să îl urmărească. Domnul consilier consideră că o dezbatere publică este sub demnitatea sa, dar ținem să îi amintim că o dezbatere publică nu este ceva peiorativ, ci este spațiul în care aleșii se întâlnesc cu cetățenii și, prin dialog, ajung la cele mai potrivite soluții pentru comunitatea în care trăiesc, cam ceea ce era Agora în antichitate.

Mai mult, consilierii PSD+ALDE au trântit la vot proiectul de hotărâre, fie abținându-se, fie votând împotrivă. Adică au făcut opoziție de dragul opoziției. Probabil s-au inspirat de la colegul lor Codrin Ștefănescu de la București: „pentru că pot”. Vârf de lance al acestei „opoziții” a fost același consilier local Călin Dubău (PSD), care a afirmat „nu îmi reproșați că nu am fost la dezbaterea publică, eu aici am locul de muncă”, iar mai apoi „eu nu sunt cetățean, sunt consilier local”, ca și cum domnia sa nu ar fi de nasul cetățenilor din Aleșd. Probabil dl. consilier, după promovarea în Consiliul de Administrație al Aeroportului Oradea, a uitat pe cine reprezintă în Consiliul Local Aleșd. Îi reamintim noi: pe cetățenii orașului Aleșd.

Aleșdul rămâne să își gestioneze problema parcărilor ca și până acum, adică fiecare cum poate, asta deși locuitorii orașului s-au exprimat cât se poate de clar în mai multe rânduri că aceasta este una dintre problemele prioritare ale comunității. De ce ar dori PSD modernizarea orașului?

Înregistrarea video cu fragmentul în cauză e disponibilă aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>