Bugetarea participativă duce lipsă de transparență

Bugetarea participativă duce lipsă de transparență

Astăzi, 5 februarie 2018, s-a dat startul votului pentru proiectele depuse în cadrul programului Buget Participativ, astfel că până în data de 9 martie 2018 se poate vota câte un proiect din cadrul fiecărei categorii dintre cele 8 propuse (Infrastructură stradală; Amenajare de spații verzi și locuri de joacă; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; Amenajare spații publice; Infrastructură culturală; Infrastructură socială; Infrastructură de sănătate; Digitalizare).

Nu putem să nu constatăm câteva deficiențe ale platformei de vot, una dintre cele mai mari în acest moment fiind faptul că nu se poate urmări numărul de voturi adunat de fiecare proiect. Și în perioada de analiză a proiectelor am sesizat câteva probleme, iar acum constatăm că au trecut de „filtrul” comisiei din cadrul Primăriei Oradea câteva proiecte care nu se încadrează în cerințele generale ale unui proiect, precum în cazul proiectului reabilitării ștrandului Ioșia, care de unul singur solicită aproximativ 1 milion de euro, în condițiile în care maximul pe care îl poate primi un proiect este de 200.000 de euro.

Toate cele enumerate mai sus nu fac decât să ridice îndoieli în ce privește corectitudinea selectării, astfel că bugetarea participativă riscă să devină încă un mijloc prin care Primăria Oradea să finanțeze propriile proiecte.

Ne pare rău că o idee pe care USR Bihor o propunea anul trecut în premieră pentru municipiul Oradea, riscă să fie deturnată, în condițiile în care Bugetul Participativ se referă la investiții publice constând în dotări, modernizări, reparații ale bunurilor proprietate publică a municipiului, sesizate, propuse și votate de cetățeni.

Solicităm, ca metodă de transparentizare a votului, amplasarea la fiecare dintre proiecte a câte unui contor care să afișeze numărul de voturi acumulate. De asemenea solicităm afișarea pe o pagină separată a proiectelor respinse, împreună cu motivele care au stat la baza respingerii lor, deoarece noi am identificat inițial mult mai multe proiecte utile pentru Oradea decât cele ce au trecut de comisia de analiză.

USR Bihor încurajează implicarea civică a orădenilor, în acest sens astăzi a ieșit de la tipar un supliment al săptămânalului Bihoreanul, dedicat în mare parte bugetării participative, dar și cu un rezumat al activităților din primul an de prezență în viața politică.

Later edit: În urma postării acestui articol s-a modificat bugetul proiectului la 200 000 euro.

Poteți vota online până în 9 martie 2018 la următoarea adresă: https://activ.oradea.ro/

Mai jos puteți parcurge suplimentul despre bugetarea participativă și activitatea USR Bihor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>