Când mai puțin e prea puțin – Sigurața în centrul orașului Oradea

Când mai puțin e prea puțin – Sigurața în centrul orașului Oradea

Siguranța în centrul orașului Oradea sub semnul întrebării

La dezbaterea publică desfășurată la Primăria municipiului Oradea în data de 23 noiembrie 2017, USR Bihor venea cu o solicitare pe care o considerăm la vremea respectivă ca fiind necesară oricărui oraș cu minime pretenții turistice, așa cum dorește a fi Oradea. Solicitarea adresată domnului primar Ilie Bolojan se referea la introducerea unor patrule permanente de poliție în zona centrală a orașului, devenită și zonă centrală a distracției din Oradea. Răspunsul a fost, în linii mari, că nu e treaba Primăriei și să adresăm această solicitare către IJP, deși din art. 1. al Legii Poliției Locale (L155/2010) știm următoarele: „(1) Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în următoarele domenii: a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;….”

Camerele de supraveghere reprezintă o măsură suficientă?

Domnul viceprimar Mălan afirma în data de 4 ianuarie la o emisiune televizată că în zona Pasajului Vulturul Negru vor fi amplasate camere de supraveghere pentru a combate actele de huliganism. Considerăm că aceste camere nu sunt suficiente. Din păcate recentele evenimente ce au avut loc în pasajul Vulturul Negru precum și cel din acest week-end nu au făcut altceva decât să ne dea dreptate: în zona considerată centrul distracției sunt necesare patrule permanente de poliție, pentru a descuraja orice fel de violențe sau acte de vandalism, ca să nu mai vorbim că s-ar combate și cerșetoria care înflorește în această zonă, toate acestea putând afecta și imaginea turistică a orașului. Din nou – pentru a câta oară? – suntem în situația în care deși puteam preveni, suntem nevoiți să tratăm.

Patrulele permanente – o soluție posibilă și chiar necesară!

Pe această cale reiterăm solicitarea făcută Primăriei municipiului Oradea în data de 23 noiembrie 2017, anume aceea ca în zona centrală să existe măcar o patrulă permanentă de poliție locală, pentru a asigura integritatea cetățenilor și turiștilor ce vin să se destindă aici. De asemenea îl rugăm pe domnul Bolojan să nu mai considere un afront personal propunerile venite din partea USR Bihor, deoarece nu facem decât să reflectăm propunerile venite de la cetățeni, indiferent care ar fi opțiunile lor politice.

”Un echipaj permanent al politiei locale, o structura care nu apartine de MAI si este perceputa mai prietenoasa, ar descuraja cersetoria si huliganismul” – Marius Selegean – USR Bihor

Update 20.02.2017: Astăzi am primit pe mailul secretariatului general următorul răspuns:

Întrebarea cu care am rămas este „a fost greu?”

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>