Vorbe și promisiuni. Centura Aleșd va fi finalizată în 2021

În luna octombrie 2016, ministrul Transporturilor pe atunci Sorin Bușe, tehnocrat dar apropiat de PNL anunța o „veste bună” pentru locuitorii orașului Aleșd şi anume că proiectul construirii unei şosele de centură în Aleşd va fi realizat direct de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după ce contractul firmei care a câștigat licitația a fost reziliat.

Șase luni mai târziu, ministrul Transporturilor, de data aceasta PSD-istul, Răzvan Cuc, anunța la Oradea că „Până la sfârşitul lunii iulie se dă drumul la proiect, după anularea licitaţiei. O să vedeţi că termenele pe care mi le asum vor fi respectate”. Între timp Cuc, a fost demis din funcția de ministru, a promis prea multe lucrări și nu s-a mai ținut de cuvânt.

Prin interpelări și interpelări parlamentarii pot controla activitatea Guvernului, astfel în data de 31-10-2017, deputatul USR Bihor, Silviu Dehelean a interpelat ministerul Transportului prin întrebarea nr. 811B în care a solicitat prezentarea unei situații actuale și a unui calendar privind centura Aleșd.

De data asta, ne-a răspuns ministrul Felix Stroe (proaspăt ales în funcție), care ne spune că în prezent proiectul Variantei Ocolitoare Aleșd este inclus în cadrul Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pregătește documentația în vederea lansării procedurilor de achiziție publică de execuție lucrări la începutul anului 2018.

Lucrările la centura Aleșd vor fi derulate efectiv începând cu anul 2019, iar perioada de execuție va fi de 24 de luni. Așadar vom avea centură la Aleșd în 2021. Cel puțin așa ne amăgesc acești miniștri. Dar cine îi mai crede?

Din decembrie anul trecut și până acum, au fost la Ministerul Transporturilor 3 miniștri, fiecare cu promisiunile lui, iar la centura Aleșd lucrările nu au început nici după 4 ani de la primele proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție pentru variantele ocolitoare Aleșd Nord și Aleșd Sud. Între timp traficul pe drumul european E60 se sufocă și sufocă centrul orașului Aleșd zi de zi.

La fel domnul ministru, Stroe, ne-a promis începerea lucrărilor și la centura Săcueni, care după spusele ministrului în vara anului 2019 va fi gata. Mai multe detalii aici.

Așteptăm să vedem dacă noile termene vor fi respectate sau sunt doar praf în ochi.