Noul Cod Administrativ prevede super-imunitate

Noul Cod Administrativ prevede super-imunitate

Noul Cod Administrativ prevede super-imunitate pentru membrii Executivului la emiterea de acte administrative. Astfel, pe lângă imunitatea acordată de Curtea Constituțională în privința Ordonanțelor de urgență, miniștrii nu vor putea fi anchetați de procurori nici pentru adoptarea Hotărârilor de Guvern.

Procurorii anticorupție nu vor mai putea ancheta ”necesitatea și oportunitatea” actelor administrative emise de miniștri, dacă proiectul noului Cod Administrativ elaborat de Ministrul Dezvoltării va fi adoptat.

Astfel, la articolul 50 (2) din Cod, referitor la răspunderea miniștrilor, se arată că ”aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparține exclusiv membrilor Guvernului”. Potrivit proiectului, „aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniștrilor aparține exclusiv acestora și nu pot face obiectul controlului altor autorități”. O altă prevedere se referă la faptul că funcționarii publici și personalul contractual din subordinea miniștrilor vor răspunde administrativ, civil sau penal, după caz, pentru „întocmirea documentelor de fundamentare din punct de vedere tehnic și al legalității; avizarea pentru legalitate și contrasemnarea actelor administrative” cu caracter normativ (OUG-uri) sau individual (Hotărâri de Guvern). Ceea ce înseamnă că miniștri vor fi absolviți de vină în cazul adoptării acestor documente, iar cei trași la răspundere vor fi funcționarii din subordine.

În prezent, DNA cercetează tocmai împrejurările în care au fost adoptate doua HG (din noiembrie 2013) prin care Insula Belina și Brațul Pavel au trecut din proprietatea publică a statului în proprietatea Consiliului Județean Teleorman. În acest dosar, Sevil Shhaideh este urmărită pentru abuz în serviciu, iar Rovana Plumb a scăpat de cercetare după ce majoritatea PSD-ALDE a votat împotriva ridicării imunității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>