USR Bihor a organizat, alături de deputatul Adrian Dohotaru o dezbatere pe marginea bugetului participativ

Imaginează-ți orașul prin bugetare participativă – dezbatere organizată de USR Bihor cu Adrian Dohotaru

Deputatul USR Cluj a fost prezent sâmbătă, 30 septembrie 2017 la Oradea la dezbaterea “Imaginează-ți orașul prin bugetare participativă” (https://goo.gl/YTgG5W)

Adrian Dohotaru a propus în urmă cu 5 ani la Cluj-Napoca bugetul participativ. El a arătat care sunt avantajele bugetului participativ, dar și dezavantajele mecanismului implementat la noi în țară.

„Printr-un design superior celui din Cluj-Napoca și București, Oradea are șansa de a implementa cel mai bun model de bugetare participativă din România. Bugetul participativ este un instrument eficient în implicarea cetățenilor în luarea deciziilor privind prioritățile de investiție, dar și un mecanism relevant în lupta anti-corupție prin transparentizarea alocărilor de fonduri”, Adrian Dohotaru, deputat USR Cluj.

Față de un model preponderent on-line, cu propuneri individuale și sume relativ mici ca la Cluj-Napoca și București, Adrian Dohotaru propune un buget participativ în 6 cicluri:

• Ciclul 1: Întâlniri la nivel de cartier – informare buget general, proiecte în derulare ale Primăriei, discutarea priorităților cetățenești.
  • Ciclul 2: Propunerea proiectelor – prima fază, încurajarea muncii în echipă și a propunerilor colective.
  • Ciclul 3: Înscrierea online a proiectelor
  • Ciclul 4: Discutarea proiectelor atât online cât și la nivel de cartiere, alegerea delegațiilor în cadrul întâlnirilor de cartier care fac parte din Consiliul Bugetar Participativ, alături de aparatul tehnic al Primăriei și consilieri locali.
  • Ciclul 5: Votul online final al proiectelor avizate de Consiliul Bugetar participativ
  • Ciclul 6: Implementarea din partea administrației și monitorizare din partea Consiliului bugetar participativ

USR Bihor a depus la Primăria Oradea, la începutul anului 2017, un document prin care propunem înființarea unui Buget Participativ la nivelul municipiului Oradea.

În urma demersurilor USR Bihor, am primit un răspuns din partea municipalității în care ne comunică că va ține cont de solicitarea nostră la elaborarea bugetului pe anul 2018.

Concluziile dezbaterii de sâmbătă sunt:

• Oradea are șansa de a fi primul oraș din România care să implementeze acest instrument evitând erorile întâlnite în cadrul procesului de la București sau de la Cluj Napoca.
  • Orădenii sunt singurii care pot face un succes din acest instrument dacă se implică suficient iar membrii USR și societatea civilă au posibilitatea de a contribui consistent printr-o popularizare puternică a bugetului participativ și o informare cât mai completă a publicului.

Sperăm conform răspunsului primit din partea administrației locale că anul acesta se va reglementa aplicarea bugetului participativ.