Primăria Oradea iși exprimă intenția de a mări impozitul cu 50% a terenurilor fără construcții edificate, din centrul orașului

Primăria Oradea iși exprimă intenția de a mări impozitul cu 50% a terenurilor fără construcții edificate, din centrul orașului

Aceasta este prima prevedere din Capitolul 5 a Regulamentului (Regulament in forma initiala) pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, un document ambigu, care lasă loc de interpretari prin ne-explicarea suficient de clară a zonei de aplicare a prezentului Regulament.

Dacă la prima vedere se dorește prin acest Regulament să se clarifice unele aspecte de bună funcționare în vederea utilizării eficiente a patrimoniului construit, prin implementarea unor măsuri general valabile tuturor spațiilor comerciale aflate într-un perimentru bine definit, denumit ca si Domeniul Teritorial de Aplicabilitate, odată ce facem o analiză mai profundă a documentului, putem constata că unele prevederi merg dincolo de zona de aplicare inițială, și se extind la întreg centru orașului.

Ansamblul urban Centrul Istoric Oradea cod LMI 2010: BH-II- a-A- 01037, municipiul Oradea, în conformitate cu Lista Monumentelor Istorice are o delimitare de zeci de străzi, delimitare pe care o putem gasi în link-ul urmator: https://goo.gl/ngGFX6.

Nici mai mult, nici mai puțin, odată trecut prin Consiliul Local acest Regulament, cu păstrarea acestui ultim capitol, orădenii care au terenuri în zona centrală a orașului vor plăti un impozit mai mare cu 50%, dacă până la data de 30 noiembrie a anului în curs, nu obțin autorizația de construire și nu anunță începerea lucrărilor.

Conform art.23, pct.1, din acest Regulament, constatarea terenurilor construibile fără construcții edificate se face de catre Politia Locala Oradea prin intocmirea unei note de constatare insoțită de fotografii efectuate în aceeași zi. Nota de constatare va fi comunicată proprietarului terenului concomitent cu obligațiile ce-i revin ca urmare a neutilizării terenului.

USR Oradea a participat în data de 21 septembrie a.c. la dezbaterea publică susținută pe acest Regulament, unde am avut o serie de prevederi si obiecții, subliniind derapajele pe care Primaria Oradea le face prin aplicarea, de exemplu, a unei alte măsuri abuzive prin prisma măriri impozitului acelor spații comerciale care nu sunt ocupate pentru activitate, în condițiile în care singurul beneficiu în urma deținerii unui spațiu comercial este închirierea lui.

Considerăm că încercarea Primăriei de a limita activitățile desfășurate în perimetrul vizat nu face decât să aducă o atingere gravă dreptului de proprietate, demnă de un regim totalitar, nu de un partid ce se declară liberal. Limitarea liberei inițiative nu a avut niciodată efecte pozitive în economie. Oare Primăria Oradea și-a pus măcar un moment problema că nu poți face în toată zona amintită localuri de alimentație publică dacă piața nu solicită astfel de activitate? S-a analizat posibilitatea ca în perioadele de extrasezon turistic respectivele afaceri să închidă din lipsă de activitate? Oare nu ar dăuna mai mult aspectului dacă timp de câteva luni pe an localurile ar fi închise?

Mediul de afaceri orădean are nevoie de stabilitate și predictibilitate în primul rând, urmând ca apoi economia de piață prin reglarea ei, cât și prin aportul institutiilor publice printr-o politică administrativă eficientă, să reglementeze favorabil ocuparea spațiilor comerciale, astfel încât să existe calitate în formularea cererii pe acest segment.

Exemple de bune practici sunt date de marile metropole unde în mod civilizat funcționează atât cazinouri cât și magazine de tip boutique.

Vom urmări îndeaproape demersurile Primăriei Oradea, vizavi de forma finală a acestui Regulament, la care ne-am adus contribuția, în speranța că intenția Primăriei de a-și atinge unele ținte, cum ar fi creșterea atractivității turistice şi investiționale, să nu facă defapt mai mult rău comunitații locale.

Deși nu suntem prezenți în Consiliul Local sau Județean, USR Bihor participă la dezbaterile publice și propune amendamente – Cristian Rusu, președinte USR Bihor

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>