A trecut vara, au trecut concediile, ne întoarcem la muncă…

A trecut vara, au trecut concediile, ne întoarcem la muncă…

USR Bihor condamnă achizițiile publice făcute de Primăria Aleșd

A trecut vara, au trecut concediile, ne întoarcem la muncă. Ne-am facut bugete de vacanță, le-am refăcut, apoi am plecat care pe unde. După ce am revenit, ne-am refăcut calculele să vedem dacă am depășit sau nu bugetul alocat, dar oricare ar fi rezultatul, constatăm că a meritat, pentru că am scăpat de mare parte din stresul acumulat în ultimul an, atât de plin de evenimente…

Afli că la fel au făcut și unii dintre funcționarii din instituțiile statului sau din administrația locală. Unii chiar de două ori. Dar nu de fiecare dată au avut și presiunea bugetului de vacanță. Sau au avut? În mod normal nu ar trebui să te intereseze vacanța nimănui, pentru simplul motiv că în timpul liber fiecare este îndreptățit să facă ce dorește. Dar ce te faci când constați că vacanța unuia sau unora dintre funcționari este finanțată de bugetul instituției? Sau nu a fost vacanță?

Contrariat, începi să cauți informații care să răspundă curiozității. Cum știi că achizițiile publice trebuiesc făcute prin SEAP, începi căutările de acolo. Primul oraș în care descoperi ceva „interesant” este Aleșd: „Curs de formare profesională – Tehnici de comunicare eficientă în instituțiile publice”, în perioada 06.08.2017 – 13.08.2017, în stațiunea Venus la Hotel Mera, organizat de Inspire Training. Preț curs = 950 lei. Păcătoasa curiozitate nu te lasă și cauți mai departe. Și afli că la respectivul training nu se oferă cazarea în preț, deci… altă licitație. Preț cazare = 4302,75 lei. Hopa! De ce așa de scumpă cazarea? Pentru că e în sezon turistic. Și te uiți cine oferă cazarea: Inspire Travel. Deja nu-ți mai vine să aplauzi. În primul rând pentru că informațiile le ai de pe SEAP, deci distracția este din bani publici, iar în al doilea rând pentru că perioadele și locațiile sunt cât se poate de nepotrivite pentru educație, dar extrem de potrivite pentru concedii. Te întrebi dacă nu este vorba despre concedii mascate, iar investigațiile făcute de presă nu fac decât să îți consolideze ideea.

Informațiile culese până acum încep să dezvăluie un alt scop al „cursurilor”, drept pentru care am continuat „săpăturile” la acest prim caz pe care l-am descoperit.

Firmele Inspire Training si Inspire Travel au același sediu, ceea ce ne duce cu gândul că au și același patronat.

Concluzia că e o afacere făcută să sifoneze bani publici se consolidează când citești situațiile financiare pe anul 2016 ale celor două firme.

Faptele:

  • Autoritatea Contractantă Orașul Aleșd (Primaria Aleșd), a achizitionat în data de 12.05.2017, Cursuri de perfectionare, denumite [DA11907155]. Un pachet de cursuri de formare profesională la statiunea Venus hotel (Mera) cu tematica – „Tehnici de comunicare eficientă in institutiile publice”, în perioada 06.08 – 13.08.2017 pentru o persoană din cadrul UAT Aleșd. Pret – 950 lei.

  • A doua achiziție a Primăriei sunt cursuri organizate la Mamaia

  • După achiziționarea cursurilor de formare profesională, Primaria Aleșd achiziționeza servicii de cazare în valoare de aproximativ 1000 euro

  • Ultima achiziție:

Concluziile de până acum:

  1. În perioada 09 – 15 iulie 2017, Primăria Aleșd a risipit 2766 lei (950 cursul + 1816 cazarea) pe cursuri de formare, organizat la Mamaia la Hotelului Voila.
  2. În perioada 06 – 13 august 2017, Primăria Aleșd a risipit 5252 lei din banii publici (950 cursul + 4302 cazarea), pe cursul de formare „Tehnici de comunicare eficientă în instițutiile publice”, organizat în stațiunea Venus la Hotel Mera.

 

Solicităm pe această cale Primăriei Aleșd câteva clarificări privind aceste cursuri de specializare:

  1. De ce a ales cursuri de specializare tocmai la celălalt capăt al țării, când astfel de cursuri au loc și în Băile-Felix (dacă tot se dorea o stațiune)?
  2. Cine anume a participat la acest curs, ce poziție ocupă în cadrul Primăriei Aleșd și care au fost cunoștințele real dobândite (nu ne interesează diploma)?
  3. Persoanele participante la aceste cursuri au fost singure sau însoțite de familie?
  4. Persoanele participante la aceste cursuri au beneficiat de concedii anul acesta și dacă da, care au fost perioadele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>