Dintr-un document întortocheat și lipsit de structură (Strategia de parcări a municipiului Oradea), am înțeles că Primăria pregătește un război al nervilor în centrul orașului.
Deși în zona Pieței Unirii sunt instituții publice și private importante, care generează trafic, cum ar fi Primăria, Inspectoratul de Stat în Construcții, Teatru, Filarmonica, sucursale de bănci etc., planurile administrației locale prevăd o diminuare a locurilor de parcare, prin eliminarea celor albe pentru rezidenții sau angajații cu abonament și o scumpire a acestora, prin introducerea parcărilor roșii (mai scumpe).
După cum reiese din documentul supus dezbaterii publice, în zona Pieței Unirii, Primăria Oradea a desființat în jur de 470 de locuri de parcare din centrul orașului (P-ța Unirii, str. Independenței, str. Vasile Alecsandri), cu promisiunea că va fi construită parcarea subterană de lângă malul stâng al Crișului Repede. Parcare care nu există.
Textul se contrazice pe alocuri, una dintre măsurile previzionate fiind “Creșterea numărului sau a ofertei de locuri de parcare”, pentru ca mai apoi să se stabilească că “Premisa de la care se pleacă este că disponibilitatea redusă a locurilor de parcare în zona centrală este unul din instrumentele ce vor ajuta la schimbarea comportamentului de călătorie” și “Numărul parcărilor de pe stradă va scădea într-un ritm echilibrat”. În fine, ca deruta să fie completă textul prevede că “Oradea va avea în vedere menținerea actualului număr de parcări”.
Plin de deziderate și de repetarea insistentă a parcării supraterane din spatele Palatului de Justiție ca și panaceu universal, singurul scop al acestui document este, de fapt, creșterea taxelor de parcare prin desființarea parcărilor de lungă durată pe stradă, marcate cu alb și crearea celor roșii. Această politică a parcărilor va produce pagube întreprinderilor private din central orașului, dacă vor fi schimbate sau vor fi desființate până când parcarea subterană nu va fi finalizată, precum și frustrarea cetățenilor care au de rezolvat probleme la instituțiile publice.
USR Bihor susține umanizarea orașului prin încurajarea pietonilor și bicicliștilor în detrimentul mașinilor cu precizarea că ordinea în care se fac lucrurile e foarte importantă: întâi faci condiții pentru pietoni, bicicliști și alte locuri de parcare și abia apoi eliberezi centrul de locurile de parcare pentru că până acum doar s-au tăiat locuri de parcare și s-au scumpit cele rămase. Cum procedează PMO pune căruța înaintea boilor.
USR Bihor propune ca politica parcărilor să fie dublată și de o informatizare a administrației locale și de posibilitatea de a înainta cereri și primi documente on-line precum și de debirocratizare. Pașii administrației orădene în această direcție sunt mai degrabă timizi.

Deși se vorbește despre parcarea subterană de pe malul Crișului aceasta întârzie să apară, fiind deja amânată de 2 ori, primul termen de finalizare fiind anul trecut în luna august și nu suntem încrezători în realitatea noilor termene publicate, sfârșitul anului viitor. Asta în condițiile în care se reface proiectarea parcării.
USR Bihor solicită ca modificarea regimului parcărilor din zona centrală, precum și desființarea altor parcări să nu se facă decât în măsura în care se creează noi locuri de parcare.
În spiritul transparenței, USR Bihor sugerează ca această strategie privind parcările trebuie supusă unei dezbateri reale și prin implicarea în luarea deciziilor a tuturor actorilor care ar putea fi afectați de aceste măsuri. Propunem implicarea mediului universitar, al arhitecților și al urbanistilor pentru realizarea acestei strategii.