Răspunsul Gărzii Forestiere Oradea – în Padiș s-a exploatat ilegal un volum de 68 m3…
…dar au fost semnalate cazuri de doborâturi de vând și atacuri de insecte, materialul lemnos distrus fiind exploatat cu avizul Consiliiului Științific al Parcului Natural Apuseni.
Garda forestieră ne comunică, de asemenea, că golurile observabile în imaginile din satelit sunt pășuni.
Răspunsul Gărzii Forestiere nu este în măsură să ne mulțumească. „Pășunile” care se pot observa în imaginile din satelit nu au existat în urmă cu 10 ani, iar doboraturile de vânt și atacurile gândacului de scoarță nu pot explică dispariția unei vaste suprafețe împădurite.
Exploatările forestiere se pot face doar în condițiile legii, iar aceasta nu permite tăierea în ras a unor suprafețe extinse.
Vom continua demersul nostru și ne vom adresa ocoalelor silvice care administrează pădurile din zonă și administratorilor Parcului Natural Apuseni.
În cel mai scurt timp vom organiza o deplasare în teren pentru a documenta situația de la fata locului.
Articolul în care semnalăm neregulile din zona Padiș și imaginile din satelit care relevă dimensiunea exploatărilor suspecte din această zonă sunt disponibile aici și aici.
Cererea înaintată de USR către Garda Forestiera o puteți consulta aici.
Răspunsul Gărzii Forestiere e disponibil aici.
Dacă aveți informații sau suspiciuni cu privire la tăierile ilegale de pădure din Bihor vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail: [email protected].
By Tudor
Minciuni ca de obicei! De taiat, s-a taiat incredibil de mult pentru un parc. Nu-mi vine sa cred cat de mult s-a exploatat si se exploateaza in zona…nu pot sa cred ca am vazut inclusiv „fonduri private de vanatoare”. In tot acest timp, zona se degradeaza vazand cu ochii si din cauza „betonarii” fara discernamant si constructiilor masive din beton, care cica n-ar trebuii sa existe intr-un parc.
Referitor la „gandac”, da exista. Se vede cumafecteazade la an la an, tot mai multi copaci se usca in totalitate…evident ca nimeni nu se atinge de ei! Nu am i-am vazut sa taie nici macar un copac bolnav/uscat, ci doar masa lemnoasa buna/sanatoasa. Acest lucru din nou afecteaza pentru ca se raspandeste rapid.
Totul e minciuna si praf in ochi!
O sa se aleaga praful si de parcul asta…din pacate cei care au interese in zona nu vad altceva decat statiune si afaceri cu terenuri, hoteluri si lemn…de ce in alte state parcurile naturale sunt o adevarata atractie, iar la noi ajung sa fie supra-exploatate si supra-aglomerate de cladiri prost facute?!
Ma bucur ca va intereseaza subiectul, dar m-as mira sa nu se distruga complet si zona asta frumoasa….
Pingback: Prioritățile USR Bihor în noua sesiune parlamentară – USR Bihor