Declarațiile domnului Traian Bodea cu privire la cultură sunt îngrijorătoare

Declarațiile domnului Traian Bodea cu privire la cultură sunt îngrijorătoare

USR Bihor își manifestă îngrijorarea față de recentele declarații publice ale domnului Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, făcute la conferința de presă susținută în 9 iunie la sediul CJ Bihor, declarații referitoare la viitorul instituțiilor de cultură din Oradea susținute financiar de administrația județeană bihoreană.

În aceste declarații, dl Traian Bodea se declară oripilat de modă tinerilor care “poartă șlapi și tricouri care se ridică peste burtă” și îi numește “tarani de oras”. Pentru educarea acestora, dl Traian Bodea consideră că este necesară implicarea bisericii și a instituțiilor culturale din “ograda” CJ Bihor (Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Biblioteca Judeteană Gheorghe Șincai, Școala de Arte Francisc Hubic, CJCPCT Bihor, Revistele Familia și Varad și Muzeul Tării Crisurilor).

Dânsul susține că analizat activitatea acestor instituții și că le găsește ineficiente și insuficient prezente în viața oradenilor, propunând cu această ocazie soluția ca artiștii să își susțină spectacolele pe stradă: „Nu în sală trebuie date spectacolele, că nu vine lumea ca la spital când e musai”. Dl Traian Bodea consideră că misiunea instituțiilor de cultură este de “a aduce voie bună în spațiul public”.

Dezaprobăm aceste inițiative de folosire a principalilor operatori culturali în scopul câștigării de capital politic și personal prin transformarea lor în unități mobile de divertisment stradal.  

În opinia noastră, dl Bodea are dreptate să fie interesat de eficientizarea și de performanță instituțiilor culturale aflate în grijă să, dar  această grijă ar trebui să se manifeste prin depolitizarea funcțiilor de conducere din aceste instituții și asigurarea unui management profesional. Acest lucru poate deveni realitate prin implicarea unor specialiști calificați care să fie capabili să înțeleagă, să analizeze și să evalueze actul de management cultural.

Ori, știm foarte bine, managementul acestor instituții este asigurat de decizia politică rezultată din împărțirea “echitabila” a funcțiilor între diferitele forțe care se succed la conducerea CJ Bihor și nu pe criterii profesionale, așa cum ar fi normal.  

Comisiile care evaluează performanța managerilor acestor instituții sunt formate din membri de partid care arareori au legătură cu cultura sau cu managementul dar, în schimb, au meritul de a fi ordonați și de a evalua așa cum li s-a trasat sarcina. Când managerul nu mai “corespunde”, aceeași comisie se asigură că va primi o notă insuficienta pentru a mai deține respectiva funcție, chiar dacă anterior managerul respectiv a fost notat doar la superlativ.

Articolul inițial e disponibil aici.

Foto: Crișana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>