Peste 1000 de hectare de pădure au dispărut din Parcul Natural Apuseni

Peste 1000 de hectare de pădure au dispărut din Parcul Natural Apuseni

În data de 2 martie USR Bihor a organizat o dezbatere publică pe tema modificărilor ce se doreau aduse OUG 51/2016 (pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice). La dezbatere au fost invitați reprezentanți ai Gărzii Forestiere și Romsilva, dar numai aceasta din urmă a răspuns invitației prin domnul inginer Ion Maioru.

În timpul discuțiilor s-a ridicat și problema tăierilor masive de pădure din zona Padiș, răspunsul reprezentantului Romsilva fiind că singurele tăieri efectuate în zonă au fost cele cauzate de necesitatea combaterii gândacului de scoarţă.

Datorită semnalelor pe care le avem din zona indicată, în perioada următoare dezbaterii ne-am documentat cu privire la situația din teren. Astfel am observat că imaginile din satelit relevă că peste 1000 de hectare au fost despădurite în ultimii 10 ani în zonă.

O delegație a USR Bihor, compusă din Mihai Șvab, Marius Sovarschi, Răzvan Paută și Alexandru Flora a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Gărzii Forestiere pentru a le prezenta cele descoperite și a solicita lămuriri. Din partea Gărzii Forestiere au participat la întâlnire Antal Maria – inspector șef, Iancu Angela – director implementare și avizare și Szatmari Laszlo – inginer silvic, responsabil GIS.

Reprezentanții Gărzii Forestiere s-au arătați uimiți de cele prezentate, ne-au confirmat că zona nu a făcut obiectul niciunei sesizări sau autosesizari investigate în ultimii ani și că este improbabil ca despăduririle constatate să poată fi justificate prin combaterea susnumitului dăunător.

În urma discuției vom trimite o adresă către Garda Forestieră prin care vom solicita identificarea proprietarilor și administratorilor zonelor despădurite pentru a continua investigația.

Vă vom ține la curent cu desfășurarea evenimentelor.

Dacă dețineți informații legate de acest caz va rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail: [email protected]

Imagini comparative 2006-2016
Imagini comparative 2006-2016

Link extern Google Timelapse Parcul Național Apuseni (zona Padiș).

Sursa foto: tudorphotoblog.blogspot.ro

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>